Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De såg inte lågor först”, se plåtföretagets vd Mathias Mattsson berätta hur hans medarbetare upptäckte branden på Liseberg Oceana. Foto: SVT

Plåtslagare upptäckte branden på Lisebergs vattenvärld Oceana

Uppdaterad
Publicerad

Nio plåtslagare från företaget Pogab jobbade på Oceana i måndags. Två av dem befann sig väldigt nära vattenrutschkanorna och var bland de första som upptäckte branden. Nu tvingas företaget ställa om.

– Vi kan inte gå tillbaka dit och sätta upp en enda plåt som vi har planerat, säger Mathias Mattsson, vd på företaget Pogab.

De nio plåtslagarna fick tillsammans med andra på bygget utrymma vattenlandet och samlades på en återsamlingsplats. En timme efter branden startade satt personalen tillsammans på ett kontorshotell, hundra meter ifrån Oceana.

– Vi började med en gång att bearbeta, diskutera och prata. Vi umgicks och var med varandra, säger plåtföretagets vd Mathias Mattsson.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Skulle jobba på Oceana fram till öppningen

Enligt företagets vd är medarbetarna chockade av det som hänt. Många starka känslor kom först flera timmar efter utrymningen och förstärktes när en person med koppling till bygget uppgavs vara saknad efter branden.

Några av de nio plåtslagarna valde på tisdagen att stanna hemma medan andra föredrog att komma till jobbet direkt. Förutom att bearbeta det som hänt behövde företaget hantera praktiska frågor och hitta andra arbetsuppgifter för plåtslagarna. De har även mycket verktyg kvar på vattenlandet.

– Vi haft möten med olika platsledningar på de byggena som vi är delaktiga i runt om i Göteborg och som tur så kan vi omstrukturera ganska fort men så ser inte läget ut för våra kollegor på bygget, säger företagets vd Mathias Mattsson.

Ingen arbetsplats att gå till

Han menar att många byggföretag inte har andra projekt på gång. Det gäller tiotals elektriker, målare, kakelmontörer och andra byggarbetare som jobbade under projektets slutskede och som nu inte kommer att ha en arbetsplats att gå till.

Även om Oceana ska byggas upp igen kommer det ta tid innan man kommer lika långt i byggnationsprocess.

– Man får skicka hem personalen, varsla dem. Det här är ett stort ekonomiskt avbräck för företagen, familjer och medarbetare som arbetade med det, säger Mathias Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet