Plötslig värme kan ge fler tjälskador på vägarna Foto: SVT

Plötslig värme kan ge fler tjälskador på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Tjälskadorna på vägarna i Västsverige väntas bli fler än vanligt i vår på grund av tjällossning som sammanfaller med kraftiga temperaturväxlingar mellan dag och natt. I Partille märker man att påringarna har ökat från kommuninvånarna.

– Vi har inga exakta siffror, men ser att många hör av sig till framförallt vårt kundcenter om problem med tjällossning, säger Marie Gumabon som är kommunikationschef i Partille kommun.

Få skador idag

Enligt statistik från Trafikverket så verkar vägarna i Västsverige hittills vara förskonade från större skador. Enbart några vägar har varningar om håligheter och vissa har begränsningar vad gäller tunga fordon som får köra där.

– Den kyliga våren har gjort vägarna intakta, men när värmen slår till nu i helgen kan det snabbt ändra sig. Den springande punkten är hur kraftiga temperaturväxlingarna blir, säger Katarina Wolffram som är presskommunikatör på Trafikverket.

Tjälen går djupt ner

Driftingenjör Marcus Hull i Partille kommun berättar att man beräknar att tjälen går cirka 60-70 centimeter ner i marken i kommunen.

– Vintern har bland annat gått hårt åt Öjersjövägen från kommungränsen till Öjersjö centrum. Detsamma gäller Parallellvägen mellan Tingsvägen och Allum samt Brodalsvägen, säger han.

Tjälskador kan uppstå fort och på många ställen samtidigt när det blir varmt och det kan dröja innan kommunerna hinner åtgärda allt.

– Enklare skador åtgärdar vi tillfälligt med kallasfalt innan uppdraget att lägga i varmasfalt kan tilldelas en entreprenör, säger Marcus Hull.

Vägarna kan blir skumpiga

På Trafikverket tror man att vägkartorna med tjälskador kan se helt annorlunda ut efter helgen.

– Då är det sannolikt en annan karta och vägarna kan bli mer skumpiga och guppiga, säger presskommunikatör Katarina Wolffram hos Trafikverket.

Det här är tjälskador

  • Tjäle blir det när det vatten som finns i marken fryser till is. När isen i marken smälter på våren kallas det tjällossning.
  • På grund av kraftiga temperaturväxlingar dag och natt uppstår lätt gropar och hål i vägarna.
  • Asfaltsbelagda vägar drabbas oftare av tjälskador än grusvägar. När isen tinar rinner vatten ner i sprickor i asfalten.'
  • När det sedan blir minusgrader fryser vattnet till is och då uppstår skador och tjällyft på vägbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.