CecilIa Jansson, skadechef på Göta Lejon utreder hur stora ersättningskraven kan bli. Foto: SVT

Pojkarna som brände ner Slottsskogshallen krävs på 30 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan tände ett par pojkar på Slottsskogshallen i Göteborg. Nu riktar kommunens försäkringsbolag Göta Lejon ett skadeståndskrav på cirka 30 miljoner kronor mot dem – eller snarare mot deras försäkringsbolag. Men även om dessa skulle betala får kommunen bara igen en bråkdel av kostnaderna.

De båda pojkarna var i tolvårsåldern när de orsakade jättebranden. Nu riktas alltså ett stort skadeståndskrav mot dem, något som Göteborgs-Posten var först med att berätta.

För att vara skadeståndsskyldig krävs att man antingen varit vårdslös eller haft ett uppsåt, alltså hade för avsikt att bränna ner den gamla hallen. Polisen kunde inte belägga något uppsåt, och även Göta Lejon bedömer att pojkarna varit vårdslösa.

Ansvarsförsäkring

I hemförsäkringen finns också en ansvarsförsäkring som normalt täcker just skador orsakade av vårdslöshet. Båda pojkarna omfattades av hemförsäkringar, och därför riktar Göta Lejon kraven mot dessa bolag. Nu utreder bolagen frågan.

– Vi tycker det är viktigt att vi tar tillvara möjligheten att återfå pengar till staden, säger CecilIa Jansson, skadechef på Göta Lejon.

Men om bolagen kommer fram till att deras ansvarsförsäkringar inte gäller här, och vägrar betala? Riktar ni kraven direkt till pojkarna då?

– Vi får ta ställning till det då. Men underförstått kanske man kan förstå vad vi tänker... de är såpass unga, säger Cecilia Jansson.

Bara en bråkdel ersätts

Även om pojkarnas försäkringsbolag betalar, får staden bara tillbaka en bråkdel av pengarna.

– På hemförsäkringars ansvarsförsäkringar gäller generellt sett ett maxbelopp på fem miljoner. Så med reservation för exakt hur deras försäkringar ser ut handlar det om tio miljoner, säger Cecilia Jansson.

Även om kraven ligger i storleksordningen 30 miljoner har Göta Lejon inte betalat ut någonting alls ännu, och pojkarnas bolag utreder – men kan vila på hanen.

– Pojkarnas bolag behöver inte utreda färdigt förrän vi framställer ett preciserat krav, och det kan vi inte göra förrän vi har slutreglerat skadan. Vi är beroende av hur idrotts- och föreningsförvaltningen vill göra. Vi betalar ju ingenting förrän de återuppför något liknande. Så bollen ligger hos förvaltningen, säger Cecilia Jansson.

I klippet nedan ser du bilder från när branden rasade:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.