Foto: svt

Polis friades efter att pojke dog i mopedjakt – dom överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot den polisman som var involverad i mopedolyckan där 16-årige Alexander Storåker omkom, överklagas nu av åklagaren, det var Göteborgsposten först att berätta om. Polisen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel, men friades i tingsrätten.

– Den utredning som presenterats visar att polisen handlat i strid med sina föreskrifter, säger Anders Jakobsson överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Det var i maj 2020 som polisen i Lerum jagade efter en moped med två 16-åriga pojkar på. Det slutade med att föraren av mopeden, Alexander Storåker, tappade kontrollen och båda pojkarna kastades av. Han som åkte baktill klarade sig utan allvarliga skador men Alexander for in med huvudet i en lyktstolpe och dog omedelbart.

Polisen som körde den efterföljande bilen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel, men friades i oktober i år. Men nu överklagas alltså domen.

– Jag tycker det är helt uppenbart att pojkarna förstått att det är poliser de försöker fly från och att poliserna förstått att pojkarna försöker komma undan. Polisen påbörjar ett förföljande och det är i strid med deras föreskrifter, säger Anders Jakobsson överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.