Alexander Storåker dog i en mopedkrasch i Lerum 2020 när polis följde efter honom in på en gångväg. Han blev 16 år gammal. Foto: SVT/Privat

Polis frias efter mopedolyckan där Alexander, 16, dog

Uppdaterad
Publicerad

16-årige Alexander Storåker dog i en mopedolycka när polisen körde efter honom. Nu frias polismannen som varit åtalad för tjänstefel och vållande till annans död, det meddelade Alingsås tingsrätt under torsdagen.

Det var den 12 maj förra året som polisen försökte stoppa en crossmoped som Alexander och hans kompis färdades på i ett bostadsområde i Lerum. När ungdomarna inte stannade på signal följde polisen istället efter mopeden. Jakten fortsatte in i ett bostadsområde där mopeden till slut krockade och båda ungdomarna slungades av fordonet. Alexander dog av sina skador.

Inte brutit mot principerna

Polismannen som körde polisbilen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel men frias alltså nu av Alingsås tingsrätt. Enligt tingsrätten var händelseförloppet mycket kort och anser att det inte går att bevisa att polismannen brutit mot polislagens allmänna principer i förföljandet.

Vidare anser tingsrätten inte heller att polismannens agerande ska ha hetsat eller stressat Alexander, vilket lett till att han tappat kontrollen över mopeden.

Polisen i Lerum har sedan dödsolyckan helt slutat att stoppa mopedister då man anser att det finns en oklarhet i regelverket om var gränserna går när fordonet försöker fly efter stoppsignal.

Åklagaren: ”Överraskad”

Det är ännu oklart om domen kommer att överklagas.

– Jag har läst igenom domen och ska analysera den djupare. Jag är överraskad över att han frikändes när det gäller tjänstefelsdelen. Den andra delen så är det betydligt svårare, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren.

Försvaret: ”Riktig bedömning”

Polismannens advokat Erik Pousard kommenterar domen i ett mail till SVT, och skriver bland annat:

”Tingsrätten har, enligt min mening, gjort en riktig bedömning av de omständigheter och bevis som presenterats i målet. Det är inte visat att det förekommit ett förföljande (”jakt”) – oaktat att det framställts så i media.”

Erik Pousard berättar vidare att haft en kort kontakt med polismannen sedan domen meddelades, och att denne uttryckt lättnad.

I klippet ser du manifestationen som arrangerades till Alexanders minne i maj 2020 .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.