Polis: Ungdomsgäng skapar otrygghet i Dalsland

Uppdaterad
Publicerad

Om vi inte ser upp kommer problem som syns i vad polisen kallar ”särskilt utsatta områden” runt storstäder öka på svensk landsbygd. Det menar i alla fall polisen Peter Torstensson i Dalsland.

Peter Torstensson har jobbat mer än 30 år inom poliskåren, bland annat i vad polisen kallar ”särskilt utsatta områden” i Stockholms förorter. Numera är han områdespolis i Dalsland.

Han vill larma om att utvecklingen på svensk landsbygd är på väg åt samma håll som i de utsatta förorterna.

Valet 2022 Väst

– Jag jobbade i Rinkeby och Tensta i början av 2000-talet och jag ser att de tendenser som fanns där, nu börjar synas i små kommuner som Bengtsfors, säger han.

Ser tre kategorier av brottslingar

Det finns tre kategorier kriminella som Peter Torstensson säger sig se i sitt nuvarande område. Internationella stöldligor, narkotikamissbrukare och hemlösa samt ungdomar, ofta med utländsk bakgrund, som inte riktigt lyckats ta sig in i samhället. Och det är den senare kategorin som Peter Torstensson just nu oroar sig över.

– De är inte många men de märks väldigt väl i ett sådant här litet samhälle. Och det har skapat en oro hos allmänheten. Bland annat går de in i butikerna och tar det de vill ha, och butikspersonalen vågar inte agera, berättar Peter Torstensson. 

Vill se fler poliser på landsbygden

Peter Torstensson menar att samhället nu måste agera, så att inte samma problematik som finns i storstädernas förorter utvecklas även i små samhällen på landsbygden.

– Vi har sett en halvering av antalet poliser här på tio års tid, och det ser likadant ut i väldigt stora delar av svensk landsbygd, vågar jag påstå. I dag sköts utryckningsverksamheten i Dalsland av en patrull från Trollhättan. De har tio mil hit.

Ser motsättningar bland ungdomar

Enligt Peter Torstensson finns även motsättningar mellan vad han kallar för traktens epatraktor-ungdomar och ungdomsgängen som uppkommit.

Flera epa-förare försökte även störa under SVT:s intervju med Peter Torstensson, du kan se hans reaktion i klippet nedan.

Här får Peter Torstensson nog av ungdomarna som stör inspelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet