PO Hellqvist, polisens sakkunnig gällande våldsbejakande extremism i Göteborg, om återvändarna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT & grafik: Lars Sander/SVT

Kritik från före detta Säpochef: ”Kvinnorna måste utredas”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg är den stad i Sverige varifrån flest har rest för att ansluta sig till terrorsekten IS och dit flest kommer att återvända. Nu menar PO Hellqvist, som är polisens sakkunnig gällande våldsbejakande extremism i Göteborg, att kvinnorna borde utredas mer grundligt innan de släpps ut i samhället igen.

Nyligen utvisades de tre första IS-kvinnorna till Sverige från det kurdiska självstyret i Syrien och fler väntas utvisas och komma till Sverige under hösten. SVT har tidigare berättat om hur IS-kvinnorna släppts fria efter förhör av NOA:s krigsbrottsgrupp trots att misstankar om allvarliga brott kvarstår mot dem.

– De här individerna har levt inom ramen för en terroristsekt. Hur skadad, förvirrad eller rent av galen har den här individen blivit av att ha vistats i den här IS-miljön i kanske sex-sju år? säger PO Hellqvist, polisens sakkunnig gällande våldsbejakande extremism i Göteborg.

Är kritisk till mottagandet

I dag finns inga tvingande insatser för de här kvinnorna. Men PO Hellqvist föreslår att man ska kunna häkta personer som återvänt från IS och är misstänkta för krigsbrott, och att man då samtidigt ska kunna göra en rättspsykiatrisk undersökning för att säkerställa om de kan utgöra ett hot.

Men Säpo träffar ju dem?

– Att Säpo sköter sin uppgift det är jag helt övertygad om. Men det är inte Säpos uppgift att göra en medicinsk farlighetsbedömning.

Vad kan konsekvensen bli?

– Ja, det värsta är naturligtvis att en återvändande individ begår ett våldsbrott. Mot vanliga oskyldiga människor i det svenska samhället, säger PO Hellqvist.

Hör PO Hellqvist utveckla sitt resonemang om återvändarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.