Polischef Erik Nord: Därför är det svårt att stoppa kriminella nätverk Foto: SVT

Polischefen Erik Nord om utpressningen: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, är väl medveten om problemet med kriminella nätverk som systematiskt utpressar svenska företagare.

Nu reagerar han på SVT Nyheter Västs granskning om gängens dolda offer.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, säger Nord.

I klippet berättar Erik Nord varför den här kriminaliteten är svår att komma åt. Han får också frågan: Vad ska utsatta personer göra?

På söndagen publicerade SVT en intervju med integrationspolis Ulf Boström som fått stort genomslag.

Boström: Polisen kan inte skydda offren

Boström säger att problemet med gängens organiserade utpressning är enormt och att polisen inte kan skydda offren.

SVT Nyheter Väst har under flera år träffat ett tiotal personer runt om i Sverige som vägrat betala till gängen eller släktnätverken.

Polischef Erik Nord är medveten om problemet, men håller inte med Ulf Boström om att polisen inte skyddar de utsatta personerna. Att människor inte våga anmäla ser Nord som ytterst allvarligt.

– Då försvinner möjligheten att vi kan räta upp problemen, och då kan det vara så att just den omständigheten föder ytterligare kriminalitet eftersom det lönar sig för kriminella att ge sig på och utpressa människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.