Foto: SVT/ Anders Ylander/GP

Polischefen om upploppet: Vi räknade med det här

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har i veckan gått ut hårt mot kriminella i bland annat Bergsjön. Onsdagens bilbränder och stenkastning ses som en direkt reaktion på polisens ökade närvaro.

Onsdagskvällen var orolig i stadsdelen Bergsjön i Göteborg. Maskerade män kastade sten mot polisen, två polismän besköts med grön laser och måste uppsöka sjukvård för det.

En privatperson skadades efter att ha träffats av en sten.

Oroligheter i Bergsjön

Runt fem bilar sattes i brand och branden i en av bilarna spred sig till en butik vid Komettorget.

– Vi hade det här med i beräkningen. Vi ser händelserna delvis som ett kvitto på att vi har gripit rätt personer i veckan, säger Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg.

En ny beslutsamhet

I lördags publicerades en debattartikel i GP där polisens regionchef i Väst, Klas Friberg, tillsammans med hans kollegor i Södra Sverige och i Stockholm förklarade en ny inriktning.

”Vi har bestämt oss, polisen överger inte de utsatta områdena”, skrev polischeferna bland annat.

Den ökade satsningen har alltså påbörjats nu i veckan och flera tongivande kriminella har enligt polisen gripits i Bergsjön.

– Den troligaste förklaringen till nattens oroligheter är just vår ökade närvaro, säger Erik Nord.

Vill undvika eskalering

Göteborgspolisen har nu gått upp i en så kallat särskild händelse, vilket betyder att man har alla resurser tillgängliga.

– Vi samarbetar nu med övriga instanser inom Göteborgs stad. Från polisens sida tänker vi agera beslutsamt men med hjärna och hjärta för att motverka fler oroligheter.

Ni har tidigare fått kritik för att ni är för avvaktande i de här sammanhangen, är det slut med det?

Vi tänker inte avvakta. Men samtidigt gäller det att agera smart nu för att undvika ytterligare eskalering, säger Erik Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Bergsjön

Mer i ämnet