NMR demonstrerar i Göteborg den 17 september. Till höger polischefen Erik Nord. Foto: SVT

Polischefen: Politikerna är faktaresistenta

Uppdaterad
Publicerad

Efter söndagens nazistdemonstration i Göteborg får Göteborgspolisen hård kritik för att man lät den fortgå. Nu svarar polischefen Erik Nord och hävdar att de politiker som kritiserar är ”faktaresistenta”.

Det var under söndagen som ett 50-tal aktivister ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherade genom centrala Göteborg.

Demonstrationen var oanmäld och hade inget tillstånd. Dock faller även oanmälda demonstrationer under demonstrationsrätten och polisen ansåg sig inte ha någon rätt att stoppa den.

NMR-demonstration i Göteborg

LÄS MER: TV – Nazister demonstrerade utan tillstånd

Bland andra skrev Centerpartiets Annie Lööf på Twitter att det är ”helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd. Nu räcker det”.

Även det vänsterpartistiska kommunalrådet i Göteborg, Daniel Bernmar, rasade mot polisen, vilket GT var först med att berätta.

Polischefen står fast

Erik Nord, chef för polisen Storgöteborg, säger så här om kritiken:

– Jag blir mycket bekymrad över den faktaresistens som våra politiker uppvisar. Det är många av våra folkvalda politiker som kritiserar att vi följer de lagar som de själva är satta att stifta, för mig blir det obegripligt, säger han.

LÄS MER: Experterna: Därför får nazisterna marschera

Erik Nord håller alltså fast vid att gårdagens demonstration inte bröt mot lagen om hets mot folkgrupp eller var så störande av den allmänna ordningen att polisen hade rätt att ingripa.

– Jag upplever att de enda som gör rätt i den här frågan är polisen, säger han.

Daniel Bernmar (V) står dock fast vid sin kritik.

– När nazisterna tågar taktfast med sköldar och med våld motar bort personer som försöker visa sin avsky, då undrar jag verkligen varför inte polisen ingriper, säger han till SVT Nyheter Väst.

Daniel Bernmar, (V). Foto: SVT

Erik Nord anser att ni politiker inte verkar begripa lagen?

– Då anser jag att polisledningen har misslyckats med att förklara hur lagen ser ut, säger han.

”Ingen rasistisk symbol”

Daniel Bernmar fortsätter:

– Polisen gör systematiskt sitt yttersta för att hjälpa nazisterna att demonstrera i Göteborg, vilken annan grupp hade kunnat förvänta sig samma beredvillighet och stöd?

Han nämner som ytterligare exempel den så kallade tyrrunan som NMR har som partisymbol och som finns på både sköldar och flaggor i tågen.

Enligt Erik Nord är inte tyrrunan med på en särskild lista över rasistiska symboler som utgör hets mot folkgrupp enligt en dom från högsta domstolen som kom 1996.

– Den symbolen användes av Waffen-SS i nazityskland. Om den inte utgör hets mot folkgrupp borde saken prövas på nytt, säger Daniel Bernmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet