Polisområdeschef Lena Matthijs. Foto: TT / SVT

Polischefen: Risk att pyromaner triggas

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Sverige är brandhärjat. Samtidigt får polisen flera larm om bränder i byggnader i Vara kommun. Polischef Lena Matthijs menar att situationen i Sverige kan trigga pyromaner.

Vara kommun har drabbats av flera anlagda bränder den senaste tiden. Under natten till onsdag tog polisen in två personer till förhör som nu är anhållna.

Samtidigt sker ytterligare två bränder – vilket betyder att det rör sig om flera gärningsmän, menar polisen.

Pyromani och copycats

Det finns flera tänkbara motiv till att anlägga en brand, berättar Lena Matthijs, polischef i Älvsborg. Det kan till exempel handla om försäkringsbedrägerier eller att dölja ett brott. Men så ser det inte ut vid bränderna i Varatrakten, menar hon.

– En av anledningarna kan vara att det kan ha en sjuklig koppling och då kallas det pyromani. Då kan man inte stå emot driften att se saker brinna. Men vi kan inte veta om det är sjukligt förrän vi har en gärningsman och har gjort en rättsmedicinsk undersökning.

Sverige är eldhärjat på många ställen, något som kan leda till oanade konsekvenser, menar hon.

– Har man det här problemet så kan det finnas en risk att man triggas av allt som händer i Sverige just nu. Det är ett känt fenomen för oss.

Känt fenomen enligt professor

Pyromani är en impulskontrollstörning som gör att personer upprepade gånger tänder eld på saker. Även Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, menar att vissa pyromaner passar på vid stora bränder.

– Det finns en del personer i Sverige som har anlag för pyromani och som i vanliga fall kan hålla det i schack. Men med mycket massmedial uppmärksamhet på bränder gör att de tappar kontrollen över det här beteendet. Och det här är ett känt fenomen, även internationellt, säger han till Expressen.

Troligen flera gärningsmän

Det finns också så kallade ”copy cats”, folk som inspireras att begå brott på grund av bred mediarapportering om ämnet, berättar Lena Matthijs.

Ärendet utreds fortfarande, men polisen misstänker i dagsläget flera gärningsmän. Detta bland annat pågrund av att det anlades två bränder samtidigt som två misstänkta personer befann sig i polisens förvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.