Enligt polisen kan bedragarna tjäna enorma summor på fejkad lägenhetsuthyrning. Foto: Polisen/SVT

Polisen: Det handlar om en skojare

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen kan bedragarna tjäna enorma summor på fejkad lägenhetsuthyrning. Det har hänt att upp till 40 personer betalat in 20.000 kronor var för en och samma lägenhet.

En lägenhet i Stockholm har annonserats ut. En lördagsmorgon kör ett flyttlass upp till lägenheten med med ett liv packat i lådor. Men det är inte bara en kärra med möbler och kläder som rullar fram till entrén den här lördagen, utan ett 30-tal.

– Det är ju en personlig tragedi att stå där med hela sitt bohag och inse att man är lurad, säger Anders Olofsson som arbetar med brottsförebyggande på polisens nationella bedrägericenter.

#BOSTADSÖKES

Scenen som beskrivs här ovan inträffade i verkligheten och är ett sätt att lura personer som vill hyra lägenhet.

Han berättar att de i Stockholm inte för någon exakt statistik över hur många som drabbas av lägenhetsbluffare på internet men en uppskattning är att runt 20-30 adresser per år drabbas av fejkad uthyrning. Hur många som betalar in på varje lägenhet kan variera mycket.

I Göteborg, där polisen har brutit ut statistiken, kan de se att 15 lägenheter har blivit uthyrda falskt 2015 fram till idag, på de adresserna har totalt 50 personer polisanmält att de blivit lurade. Malmöpolisen har inte heller exakta siffror men säger att det ser ut som i Göteborg.

”Väldigt desperata”

Polisen Anders Olofsson berättar att det kan vara runt 15 personer per lägenhet som betalar in förskottshyror med löfte om att lägenheten är så gott som deras. Han har själv varit med om att 35-40 personer har betalat in 20.000 kronor var till en bedragare.

– Eftersom vi har den här bostadsbristen är personer väldigt desperata. Och nu ser det ut så här i nästan hela landet, säger Anders Olofsson.

I fallet med stockholmslägenheten, där ett 30-tal personer trodde att de skulle flytta in, kunde polisen hitta bedragaren genom fingeravtryck på ett flertal kontrakt. Gärrningsmannen hade visat en lägenhet, som inte var hans, för hyresgästerna och tagit betalt i kontanter. Mannen dömdes till villkorlig dom då han sades ha ett spelmissbruk.

Betala inte i förskott

Det vanliga är annars att man kapar någons identitet och låtsas hyra ut deras lägenhet och sedan inte dyker upp på visningen när personen betalat in en förskottshyra. Där ser Anders Olofsson att det bara finns en lösning.

– Sätt inte in pengar i förskott! Du skulle väl aldrig hyra ut din lägenhet till någon du aldrig träffat? Ber någon om förskottshyra kan du räkna med att det handlar om en skojare, säger Anders Olofsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet