NMR demonstrerade i Göteborg under söndagen. Till höger polischefen Erik Nord. Foto: SVT

Polisen tappade bort tips om nazistdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick ett anonymt tips två dagar före nazistdemonstrationen i Göteborg i söndags – men tappade bort det.
– Vi har gjort fel, säger Klas Friberg, regionpolischef Väst till SVT.

Det var ETC i Göteborg som först avslöjade att ett enskilt, anonymt tips kom in till polisen på fredagen, två dagar innan det att nazister demonstrerade utan tillstånd i centrala Göteborg. Tipset skickades dock aldrig vidare till den operativa ledningen som i och med det inte fick en chans att göra en bedömning.

LÄS MER: TV: 50-tal nazister demonstrerade utan tillstånd i Göteborg

Klas Friberg, regionpolischef Väst säger SVT att man gjorde ett administrativt fel.

– Vi fick in tipset strax efter 22.30 under fredagskvällen när ordinarie personal precis gått hem. Sedan gjordes ett administrativt fel så att ingen såg tipset innan måndag morgon. Vi har gjort fel, säger Klas Friberg.

Om det hade förändrat något i sak vad gäller polisens agerande på söndag är oklart. Polisområdeschef Erik Nord i Storgöteborg står fast vid sin ståndpunkt att det var korrekt att inte ingripa, men säger att om man haft mer framförhållning hade man kunnat kalla in mer personal.

LÄS MER: Polischefen: Politikerna är faktaresistenta

– Om vi vetat om det hade det inte påverkat om demonstrationen fått hållas, däremot hade vi förmodligen haft fler poliser på plats, säger Klas Friberg.

– Hade vi vetat om att den skulle komma hade vi varit betydligt fler personal på plats. Då hade vi förmodligen kunnat styra lite grann över hur vi ska agera, säger Erik Nord till GT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet