Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastigheten hade helt byggts om för att fungera för storskalig odling av cannabis. Foto: Polisen

Polisen luktade sig till cannabisodling i Mellerud – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Stanken från cannabisodlingen avslöjade ”narkotikafabriken” i Mellerud.  Här odlades cannabis i stor skala för att säljas i Norge – det är åklagarens teori när rättegången inleds. Men forfarande jagas personer som misstänks för inblanding i brottet.

– Det finns tydliga spår på att det varit en del av en större organisation. 

Det var doften som avslöjade knarkfabriken norr om Mellerud. 

“Stanken av cannabis är högst påtaglig både utanför bostadshuset och ännu mer när vi går in i hallen”, uppger en av de poliser som upptäckte platsen i förundersökningen. 

Idag, mer än fyra månader senare, finns doften tillsammans med en stor mängd sopor kvar bakom polisens avspärrningar. 

Teori: Skulle säljas i Norge

Beslaget var på 680 cannabisplantor som hade gett 180 kg cannabis om de hade fått växa klart, enligt polisens uträkningar. Gatuvärdet uppskattas till 23 miljoner. 

Men det är och inte mängden narkotika som får åklagare Andreas Ferelius att rubricera brottet som synnerligen grovt utan tillvägagångssättet som tyder på en större organisation. 

– Vår teori är att det odlades i Mellerud på grund av den geografiska närheten till Norge, och att det var där som det såldes, säger han.  

Finns fler misstänkta

Vid rättegången idag i Vänersborgs tingsrätt åtalas två män, en i 20-års åldern och en i 50-årsåldern som båda är utländska medborgare. De greps på platsen och har i viss utsträckning erkänt brott. Men det finns fler personer av intresse. 

– Vi har förundersökning mot ytterligare en person som jag har anhållit i sin frånvaro. Vi tror han kan finnas i Danmark, säger Andreas Ferelius. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.