Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se när polisen tömmer knarkfabriken norr om Mellerud. Foto: SVT

Polisen luktade sig till ”knarkfabrik” – två män gripna

Uppdaterad
Publicerad

Två personer misstänks ha drivit en knarkfabrik norr om Mellerud. Tillsammans ska de ha skött hundratals cannabisplantor. Deras fall blev en polis med väldigt skarpt luktsinne. 

Hör polisen berätta om knarkfabrikerna i klippet ovan.

Det var i början av januari som en polispatrull körde längs E45 i närheten av Mellerud och plötsligt kände en stark lukt av cannabis när man körde förbi ett hus.

När de slog till mot fastigheten kunde de konstatera att man sprängt ytterligare en knarkfabrik i Västsverige. Enligt Aftonbladet ska knarkfabriken ha varit utrustad med bland annat ventilationssystem, bevattning och belysning. Och för att inte upptäckas genom en hög elförbrukning ska odlingen drivits av ett dieselaggregat på gården.

Flera knarkfabriker hittade i Västsverige

Det är inte första gången polisen hittar en knarkfabrik på landsbygden; för två år sedan hittades en fabrik med tusentals plantor i Essunga och tidigare har man sprängt en odling som drevs i ”industriell skala” i Lysekil.

Enligt Nationellt Forensiskt center (NFC) slog polisen till mot 12 större odlingar under åren 2018-2019, en av knarkodlingarna hade över 1 000 plantor.

– Det är både internationella och inhemska ligor som odlar på det här sättet, säger spaningsledaren Per Björkman.

Koppling till internationella nätverk utreds

Två män är häktade misstänkta för grovt narkotikabrott i Mellerud. De är inte hemmahörande i Sverige och en del av polisutredningen ska nu utreda om odlingen har kopplingar till något internationellt nätverk.

– Sett till hur avancerat och organiserat det är så verkar det vara ett led i en större framställning, säger åklagaren Andreas Ferelius.

En av de misstänkta männen erkänner brott, men inte grovt brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.