Arkivbild: Andra långdagen.

Polisen om affischerna: ”Kommer att agera mot olagliga folksamlingar”

Uppdaterad
Publicerad

I en Facebookgrupp och på affischer marknadsförs 2020 års upplaga av Andra lång-dagen. De ursprungliga arrangörerna tar dock avstånd, och nu meddelar polisen att de kommer ingripa om fler än 50 personer skulle samlas.

– Det är inte en rekommendation utan en förordning som är straffbar att bryta mot, säger Theodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Göteborg city, i ett pressmeddelande.

Vem eller vilka som står bakom budskapet om årets Andra lång-dag är oklart. Glasklart är dock att de lördagen den 6 juni önskar ”hälsar alla glada och snälla människor välkomna till Andra Långdagen”, och menar att ”Andra Långdagen har med åren blivit ett så stort fenomen att det nu lever sitt eget liv”.

I och med spridningen av denna inbjudan har polisen nu gått ut med ett pressmeddelande, där de meddelar att ett evenemang som detta är en allmän tillställning som omfattas av förbudet mot fler än 50 deltagare.

– Vi kommer att agera mot olagliga folksamlingar. Men jag hoppas och tror att göteborgarna agerar ansvarsfullt och följer förordningen, säger Theodor Smedius i pressmeddelandet.

Om anordnare av evenemang bryter mot förbudet så riskerar de böter eller fängelse i upp till 6 månader. Deltagare som inte följer polisens order på platsen kan i sin tur komma att rapporteras för ohörsamhet mot ordningsmakten, och avvisas från platsen.

Nedan hör du när regeringen meddelade i mars om förbud för allmänna sammankomster över 50 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.