Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför lämnade polisen inte över Evelina till sambon Johan? Se polisområdeschefen Lars Eckerdal svara på frågan från Evelinas mamma. Foto: SVT

Polisen om kvällen då Evelina dog i fyllecell: ”Brist att inte kontakta anhöriga”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen medger brister under natten som Evelina dog. Anhöriga borde ha kontaktats och information om misstänkt narkotika skulle förts över till stationsbefälet.  

– Men att en person misstänks ha tagit narkotika behöver inte göra att man fattar ett annat beslut, säger polisområdeschef Lars Eckerdal, om beslutet att sätta Evelina i fyllecell. 

I klippet ovan svarar Lars Eckerdal på frågor från Evelinas mamma och från SVT:s reporter. 

Polisen lämnar inte alltid över en person till vården bara för att de har tagit narkotika tillsammans med alkohol. Däremot behöver befälet få all viktig information för att kunna ta rätt beslut, uppger Lars Eckerdal.

Dödsfall i fyllecell

Han berättar också att polisen inte har all information, som sjukdomshistorik och liknande, när de väljer att omhänderta någon. 

Anhöriga borde kontaktats 

Polisen kontaktade inte en anhörig under natten för att berätta att de omhändertagit Evelina, vilket de ska enligt rutinerna.  

En förundersökning om misstänkt tjänstefel och vållande till annans död inleddes efter händelsen. Det gick inte att bevisa att någon gjort sig skyldig till brott, så förundersökningen lades ner.

Stationsbefäl avböjer intervju 

SVT har pratat med stationsbefälet och två av de tre poliserna i patrullen som omhändertog Evelina. Men ingen vill säga något om händelserna den här kvällen.  

– Jag kommer inte kommentera nånting. Du får respektera den hållningen från min sida, säger befälet till SVT. 

Polischefen Lars Eckerdal tycker inte att Polismyndigheten är rätt instans för att ta hand om berusade och påverkade personer. Vi berättar mer om det på tisdagen.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall i fyllecell

Mer i ämnet