Arkivbild. Polisen berättar att det är svårt att motverka narkotikaförsäljning på sociala medier. Foto: TT

Polisen om rektorns uppmaning: ”Håller med till 100 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Robin Nilsson, chef på polisens gatulagningsgrupp i Göteborg, delar rektorns åsikt om att föräldrar borde hålla mer koll på sina barn och titta igenom deras mobiltelefoner.

– Jag tycker att det är tragiskt att det är så lätttillgängligt för ungdomar och äldre att få tag på narkotika på det sättet, säger Robin Nilsson.

Rektorn, Rickard Öh på Nordhemsskolan, är orolig över att eleverna i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg tar mer droger än elever i andra stadsdelar. Hans uppmaning är tydlig: Föräldrar borde ta mer ansvar.

Polischefen Robin Nilsson instämmer.

– Det håller jag med om till 100 procent. Ungdomar har väldigt lätt att få tag i narkotika ifrån sociala medier och de plattformerna används relativt frekvent för just försäljning av narkotika.

– Det finns försäljningsgrupper både på Snapchat, Facebook och Wickr Me, säger Robin Nilsson.

Svårt för polisen att identifiera

Robin Nilsson berättar att polisen jobbar bland annat med hemliga tvångsmedel, men det är inte lätt. Polisen kan inte bryta datasekretess och titta på chattar, där de misstänker att narkotikaförsäljning pågår, utan lagligt utrymme.

– Själva brottet, överlåtelse av narkotika, i grundskalan når inte upp till den straffsatsen som gör att vi kan gå in med hemliga tvångsmedel, säger han.

”Säljaren kan jobba ostört”

Hur ska polisen i så fall motverka droghandeln på sociala medier?

– Det handlar om lagstiftning och det är upp till riksdagen att förstå problematiken som narkotika innefattar i Sverige. Vill man komma till bukt med det så får man titta närmare på lagstiftningen och hur vi ska kunna jobba mot det, säger Robin Nilsson och fortsätter.

– Den ensamma lilla säljaren som använder sociala medier kan jobba ganska ostört, för det är svårt för oss att identifiera vem som står bakom ett visst smeknamn på en chatt exempelvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.