Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rickard Öh, rektor på Nordhemsskolan, tycker att vuxenvärlden borde sätta tydligare gränser. Foto: SVT

Rektorn oroas över högstadieelevers droganvändning i Majorna-Linné

Uppdaterad
Publicerad

Rektor Rickard Öh på Nordhemsskolan är orolig över att eleverna i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg tar mer droger än elever i andra stadsdelar. Hans uppmaning är tydlig: Föräldrar borde ta mer ansvar.

För två månader sedan rapporterade SVT Nyheter Väst om polisens larm om att Göteborgs högstadieelever i allt större utsträckning ertappas med droger. Vid riktade insatser mötte polisens gatulagningsgrupp både högstadie- och gymnasieelever påverkade av tunga narkotikapreparat såsom tramadol, amfetamin och kokain.

Vanligare bland elever i Majorna-Linné

Samtidigt presenterade kommunen en ny drogvaneundersökning som visar att droganvändning bland högstadieelever i Majorna-Linné är högre än i andra stadsdelar i Göteborg.

I undersökningen har 13 procent uppgett att de någon gång använt narkotika, vilket är en större andel elever än i någon annan stadsdel.

Detta får nu Rickard Öh, rektor för årskurs 7-9 på Nordhemsskolan, att reagera.

– Jag tycker att det är oroväckande, i många år har Majorna-Linné stuckit ut. Det är ungdomar som går på min skola och någonting måste vi göra åt det, säger han.

Varför tror du att Majorna-Linné sticker ut?

– Tittar man i drogvaneundersökningen så uppger ungdomarna att de har en liberal inställning till cannabis. Och då är det lätt att dra slutsatsen att den liberala inställningen helt enkelt ger effekten att man vågar testa.

”Vi borde titta i barnens mobiltelefoner”

Enligt Rickard Öh finns det elever på skolan som använder narkotika och när det upptäcks anmäler skolan till socialtjänsten och pratar med vårdnadshavare. Skolan jobbar även förebyggande genom att bland annat diskutera konsekvenserna av ett narkotikabruk i undervisningen.

Men det räcker inte, menar Rickard Öh. Han tycker att föräldrar borde ta ett större ansvar.

– Jag tycker att vuxenvärlden måste sätta tydligare gränser. Vi borde titta i våra barns mobiltelefoner, vilka kontakter de har och vem de messar med.

Är inte det integritetskränkande?

– Jag personligen tycker att när man som vårdnadshavare betalar för mobilen som barnet har så har man rätt till det, säger Rickard Öh.

SVT rapporterade · Vad skulle du göra om ditt barn använde droger?

Godmorgon, vi drar igång chatten igen. 
 
Jessica Andersson, utvecklingsledare för alkohol- och drogförebyggande arbete på Göteborgs stad, delar Rickard Öhs bild om att föräldrar måste ta mer ansvar och titta igenom barnens mobiltelefoner. Är det rimligt? Vad skulle du göra om ditt barn använde droger?
06.38
fråga mitt barn vad jag som föräldrar har gjort fel och jobba utifrån det.
07.02
Resonera om risker för hälsan, och de problem som knarkare får med skolan och att få jobb. Att knarka är också att bidra till gängkriminalitet.
07.12
Kontakta alla andra föräldrar i klassen då det inte bara lär vara mitt barn som använder narkotika. Sen börja arbeta ihop mot det och försöka luska ut vartifrån dom köper det.
Kontakta polisen och få hjälp av dom för att få bort skiten från skolan.
07.24
Kontakta skola, socialtjänst mfl och kräva samverkan med mig, för att i första fasen vid misstanke el vetskap att barnet använder droger är det viktigt att ta tag i drogmissbruket.
Självanklagelser el uppläxande hjälper inte i denna första fas, , tvärtom så är risken stor att barnet väljer drogen än mer.
08.07
Ringt polisen, soc och sjukvården. Sett till att mitt barn kom ur beroendet och bort från en skadlig miljö. Jag har inte kunskaperna att lösa en sån problematik på egen hand.
08.07
Ha en nyanserad diskussion med barnet och inte få moralpanik.
08.25
Om jag hade haft pengar: ta till den bästa behandlingsvården kosta vad det kosta ville. För den som inte har pengar är det betydligt svårare att hjälpa sitt barn.
09.20
Skulle förklara för barnet varför det inte är bra just i den åldern, och att barnet får vänta tills det blivit myndigt, Själv uppväxt med alkoholist och narkoman, röker själv cannabis idag, och det har hjälpt min ångest. var 20 år när jag började och kan mitt barn vänta tills dess, skulle jag inte bry mig nämnvärt! men skulle vara väldigt tydlig att det inte accepteras i mitt hem innan åldern är inne!
sen om det skulle vara tabletter eller andra hårdare droger så skulle jag ta kontakt med privat missbruksvård! skulle absolut inte ta hjälp av kommunal eller statlig vård då fler som enbart brukat cannabis t.ex börjat med tyngre droger när dom suttit på hemmen!
09.35
Instämmer med Linda, -att knarka är ett likhetstecken att bidra till gängkriminalitet!
Jag skulle kontakta bup och gå på samtal dit med mitt barn...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer