Trafikpolischefen Jenny Wester är nöjd med resultatet av polisens trafikinsats. Foto: TT/Polisen

Polisens trafikinsats sänkte hastigheten

Uppdaterad
Publicerad

Bilisterna var snabba att släppa på gaspedalen under polisens särskilda trafikinsats i höstas. Effekten höll i sig – även när insatsen var över.

– Jag hoppas att vårt budskap gått fram, att bilister lyssnar och tar sitt eget ansvar, säger Jenny Wester, chef för polisens trafiksektion i region Väst.

Det var under tre veckor i höstas som polisen genomförde sin uppmärksammade trafikinsats med målet att sänka medelhastigheten på särskilt olycksdrabbade vägar i Västsverige. I insatsen användes civila poliser, mobila fartkameror och vanliga kontroller, vilket SVT Nyheter Väst rapporterat om tidigare. Nu har effekterna analyserats med hjälp av NTF och Trafikverket. Resultatet visar att medelhastigheten sjönk på flera vägar – även på de platser polisen inte stod.

– Trafikverket har ett 20-tal fasta mätpunkter i Västsverige. Det syntes tydligt att medelhastigheten gick ned på flera av de mätpunkterna under tiden som insatsen pågick, säger Magnus Lindholm, analytiker vid Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Medelhastigheten sjönk

NTF undersökte fem särskilt olycksdrabbade vägsträckor där mätningar gjordes både före och efter polisens insats. På samtliga mätplatser sjönk medelhastigheten och höll sig lägre i flera veckor. Störst förändring visade sig på Ellesbovägen som går parallellt utmed E6 från Kungälv till Kärra. Där sjönk medelhastigheten med över 10 procent, från 89 till 80 km/h. På väg 42 utanför Trollhättan sjönk medelhastigheten med 7 procent, på väg 180 utanför Borås sjönk den med 6 procent. Dessutom minskade antalet fortkörningar under perioden.

Vill få igång debatt

Under de tre veckorna rapporterades totalt 1535 hastighetsöverträdelser. 69 personer blev av med körkorten.

– Målet är inte att sätta dit personer. Vår målsättning är att få människor att förstå varför de ska lätta på gasen, säger Jenny Wester.

Men du är inte rädd att bilister är ”ögontjänare” och att medelhastigheten på sikt går upp igen?

– Det är klart att rädslan att åka fast spelar in men jag tror att vi har fått igång en debatt och att många tänker till, säger Jenny Wester.

Ny insats i vår

Hon anser att insatsen är ett bra sätt att testa olika arbetsmetoder och att polisen blir synliga på olika tider på dygnet. Att var tredje trafikpolis försvann i polisens senaste omorganisation gör Jenny Wester bekymrad, framför allt när det gäller kontroller av den tunga trafiken.

– Givetvis är jag den förste att välkomna fler trafikpoliser på vägarna men jag tycker att denna insatsen visar att det behövs ett utökat samarbete mellan trafikpolisen och lokalpolisområdet.

En ny uppföljande polisinsats kommer ske under våren.

– Vi kommer att fortsätta vara ute. Fortkörare kan inte slappna av, säger Jenny Wester.

Fakta om polisens trafikinsats

Pågick hösten 2016 under veckorna 43 till 45.

Särskilt olycksdrabbade vägar bevakades i regionens fem polisområden, Storgöteborg, Älvsborg, Skaraborg, Fyrbodal, Halland.

Hastighetsöverträdelser rapporterades från 6 km/h och uppåt.

Polisen använde sig av bland annat av dold trafikövervakning med civila polisbilar, som fokuserade på aggressiv körning, samt mobil automatisk hastighetsövervakning som användes dygnet runt.

Totalt rapporterades 1535 hastighetsöverträdelser och 69 körkort omhändertogs.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.