Polisen utökar gränskontrollerna

Publicerad

Ta med dig passet om du planerar ett besök i våra grannländer. Med fokus på att upptäcka terrorister så utökas nu nämligen polisens gränskontroller.

– Vi försöker skapa oss en bild av resandet, säger  Mikael Holmgren, tillförordnad chef på gränspolisen i region Väst.

– Och vi tror inte att kontrollerna kommer att märkas för den vanliga resenären.

Normalt sett kan svenskar resa fritt inom länder som ingår i Schengensamarbetet. Men under perioden 2 juli till 11 november 2018 får du vara beredd att visa pass när landsgränsen ska korsas, även inom Norden. På grund av en ökad hotbild så utökas nu de inre gränskontrollerna.

Vad händer om man inte har passet med sig?

– Ett alternativ är att man har ett nationellt id-kort eller giltigt körkort om det är utfärdat i ett nordiskt land, det räcker vid resor inom Norden.  – Men om du till exempel flyger till Landvetter och har en giltig resehandling är du ju redan kontrollerad av flygbolagen.

Inga negativa reaktioner

– Vi har inte fått några negativa reaktioner under den här första veckan som vi utökat gränskontrollerna, säger Mikael Holmgren.

– Tvärtom har flygbolag och resenärer varit positiva till kontrollerna, och vi kommer att anpassa kontrollerna så att vi inte försenar eller fördröjer.

–  Vi behöver lära oss mer om strömningarna som finns i Europa – vilka som reser till och från Sverige och hur de reser. Vi vill också upptäcka personer som sysslar med gränsöverskridande brottslighet, som människohandel,  säger Mikael Holmgren.

Stickprov utförs

Polisen kommer att utföra stickprov bland resenärer som reser bland annat från Landvetter och från färjeterminaler i Göteborgs hamn.

– Omfattningen av kontrollerna kommer att variera beroende på den dagsaktuella situationen.  – Vi kan exempelvis göra stickprov vid utvalda färjeankomster, säger Mikael Holmgren i ett pressmeddelande.

De inre gränskontrollerna på Landvetter har hittills lett till att ett 15-tal personer hämtats in för fördjupande kontroller och att runt fem personer nekats inresa i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer