Foto: TT

Polisen vänder om nazistiska flygblad

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsförmiddagen gick polisen ut med att man ändrar sig och tillåter den nazistiska organisationen NMR:s allmänna sammankomst. Kommunens ordförande anser att beslutet är fegt.

Polisen i region Väst ändrar beslutet att avslå NMR:s ansökan om allmän sammankomst på olika platser i Kungälv under perioden 8 augusti till 16 september 2018, uppger man i ett pressmeddelande.

– Vi har ändrat den delen som betydde avslag för allmän sammanskomst. Det får dela ut flygblad och ha banderoller men de får inte etablera sig på offentlig plats med bord, säger kommenderingschef Lena Matthijs till SVT Nyheter Väst.

Kungälv

Beslutet stöder sig på ordningslagens andra kapitel.

Regionala resurser omprioriteras

Det tidigare beslutet fattades ur ett lokalt perspektiv men nu har polisen även tittat på det regionalt och uppger att man kommer att fördela om resurser från övriga länet till Kungälv vid behov.

– Vi har en valkommendering igång och vi använder den operativa resursen till den dagliga verksamheten. Annan verksamhet kan få stryka på foten, men demokratin ska prioriteras högt, säger Matthijs.

Foto: Kungälvs kommunordförande Elisabeth Mattsson (L)

Kommunen lagt veto

Kungälvs kommun har lämnat in veto om att nazisterna ska få använda sig av offentlig plats och kommunordförande Elisabeth Mattsson (L) är besviken på dagens beslut.

– Jag tycker det är fegt av dem. Jag hade sett fram emot en rättslig prövning. Jag kan inte med ord beskriva hur hemskt jag tycker att det är att de är aktiva i Kungälv, säger hon.

Hon uppger att alla etablerade partier i Kungälv kommer att göra gemensamma aktiviteter för demokratin redan till helgen.

Är det ett misslyckande för Kungälv att nazisterna ställer upp i valet?

– Nej, det ser jag det inte som. Det har historiska skäl och också att göra med att ledande nazister bor här. Jag är övertygad om att de hade varit större om vi inte jobbat med vårt toleransprojekt.

Toleransprojektet initierades för flera år sedan av bland annat Elisabeth Mattsons man Christer Mattson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungälv

Mer i ämnet