Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, uppmanar allmänheten att höra av sig om man ser något avvikande. Foto: Elin Schwartz/SVT

Polisens uppmaning i Göteborg: Använd inte hörlurar i folksamlingar

Uppdaterad
Publicerad

Det försämrade säkerhetsläget gör att polisen i Göteborg nu arbetar med höjd vaksamhet gällande terrorrisker – och nu uppmanar polisen också allmänheten att vara uppmärksam i folksamlingar.

– Ta ut hörlurarna, annars hör du inte vad som händer runt omkring dig, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

För polisen handlar den höjda vaksamheten om att höja medvetenheten bland annat hos poliser i yttre tjänst.

– Det handlar om att höja den mentala medvetenheten om att det skulle kunna hända någonting och då är vår uppgift att förhindra eller förebygga det – och att ingripa ifall det händer, säger Thomas Fuxborg.

Samverkan med civilsamhället

Polisen ser nu samverkan med samfund, föreningar och andra aktörer inom civilsamhället som extra viktigt.

– De är våra ögon och öron – ofta är det tips från allmänheten som brukar hjälpa oss i vårt arbete med att förhindra eventuella terrorbrott.

Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig om man ser något avvikande.

Se polisens uppmaning om vaksamhet i folksamlingar, och om att inte använda hörlurar, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.