Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrick Boström, chef bedrägerisektionen vid Polisen region Väst, om hur du ska agera när du misstänker att du utsätts för bedrägeri. Foto: SVT

Polisens uppmaning – efter bedrägerivåg mot äldre

Publicerad

Den senaste tiden har flera bedrägerier mot äldre ägt rum i Borås. Nu uppmanar polisen drabbade att inte skuldbelägga sig själva – utan prata om det och anmäla till polisen.

– Det är hemska brott mot våra absolut äldsta medborgare – det måste vi agera mot, säger Fredrick Boström, chef bedrägerisektionen vid Polisen region Väst

I Borås är en bedrägerhärva på väg att nystas upp av polisen. Totalt handlar om flera fall av grovt bedrägeri som utfört mot äldre personer i staden. En kvinna i 20-årsåldern är häktad och har i förhör erkänt sammanlagt nio händelser.

En av de drabbade är 96-åriga Birgit Edvardsson, som blev bedragen vid sitt eget köksbord i Borås. Hon blev av med både smycken och 15 000 kronor.

Inte ovanliga

Bedrägerier av den här typen är inte ovanliga, säger polischefen Fredrick Boström.

– Under 2022 har vi cirka 700 sådana här brott som är fullbordade, sedan finns det ett stort mörkertal.

I klippet hör du hur du drabbade ofta reagerar – och hur själv ska agera när du misstänker att du utsätts för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.