Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nio äldre personer har lurats i Borås – men hur gick det egentligen till? SVT:s reporter Sofia Netskar förklarar. Foto: SVT

SVT:s reporter förklarar: Så lurades äldre i bedrägerihärvan i Borås

Publicerad

I Borås nystar polis och åklagare just nu i en bedrägerihärva riktad mot äldre. Samtidigt visar färska siffror att färre personer än tidigare menar att de utsatts för kort- och kreditbedrägerier.

3,5 procent av Sveriges befolkning uppfattade att de drabbades av kort- och kreditbedrägeri under 2021. Det visar den årliga Nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som släpptes den 11 oktober. Det är en minskning från 4,1 procent året innan.

Lurade nio äldre personer

I Borås nystas nu en bedrägerihärva upp där en 20-årig kvinna erkänt att hon begått brott mot nio äldre, men hon menar också att hon inte är den som planerat bedrägerierna. 

Så här gick det till när de nio äldre blev lurade i Borås – se i klippet ovan.

Nationella trygghetsundersökningen 2022

NTU är en del av Sveriges officiella statistik och bygger på webb- och postenkäter till ett urval av 200 000 personer i åldrarna 16–84 år.

Den genomförs årligen av Brå sedan 2006. Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för och erfarenheter av rättsväsendet.

Undersökningen bedöms kunna representera den svenska befolkningen (16–84 år) relativt väl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.