Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Birgit Edvarsson känslosamma berättelse – så blev hon lurad i sitt egna hem. Foto: George Adam/SVT

Ung kvinna lurade Birgit, 96, på hennes döde mans vigselring

Uppdaterad
Publicerad

Smycken och 15 000 kronor försvann för Birgit Edvardsson, 96 år, när hon blev bedragen vid sitt eget köksbord i Borås. En kvinna i 20-årsåldern sitter nu häktad misstänkt för flera fall av grovt bedrägeri.

Det handlar om tre olika fall av grovt bedrägeri, och ett grovt penningstvättsbrott, utfört mot äldre personer i Borås. Men härvan har redan vuxit då kvinnan i förhör erkänt sammanlagt nio händelser. Brott begångna mot främst 80-90-åringar. 

– Brotten har begåtts mellan juli och september då hon ska ha tagits på bar gärning, säger åklagare Ove Jäverfelt.

Ska ha tagit ett ”lån” i den äldres namn

En av de drabbade är 96 år gamla Birgit Edvardsson. En dag när hon satt i fåtöljen och sov ringde en person och sa att han var från banken. Någon ska ha tagit ett lån på 140 000 kronor i hennes namn och nu skulle de skicka hem en tjej från banken till henne för att värdera hennes smycken, som någon typ av kompensation för ”lånet” eller för att sätta dem i säkerhet, Birgit Edvardsson är lite osäker.

– Tänk att jag kunde vara så dum, säger Birgit Edvardsson med ansiktet i handflatan.

Gav bort vigselringen

Birgit Edvardsson har svårt att förklara varför hon gick med på att smycken och bankkort skulle lämnas till en främling och hon kan inte förlåta sig själv för att hon bland annat gav bort sin döda make Olles vigselring och sin döda mammas ring med glaspärlor. 15 000 kronor hann också försvinna från hennes kort innan hennes son spärrade det.

Se Birgit Edvardsson berätta sin känslosamma historia när hon blev lurad i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.