Ansträngt läge med skjutningar i Stockholm – poliser från Göteborg förflyttas

Uppdaterad
Publicerad

180 poliser från olika regioner ska förflyttas till Stockholm under ett halvår. En stor andel av poliserna tas från Göteborg, vilket kommer att påverka polisens arbete i region väst.

– Vår närvaro i de utsatta områdena kan bli lite lägre under den här perioden, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Läget i Stockholm beskrivs som ansträngt med grov brottslighet och skjutningar. Av de 180 poliser som skall förflyttas till huvudstaden kommer ungefär en fjärdedel, 45 poliser, från region väst. Merparten är poliser som idag arbetar i Göteborg. Något som Göteborgs Posten var först att rapportera om.

– När vi är en nationell polis så hjälper vi varandra. Och Stockholm har det jobbigt nu, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Samtidigt menar han att förflyttningen kommer att påverka polisens arbete i Göteborg.

– Ytterst kommer det att påverka våra möjligheter att utreda mängdbrott som exempelvis stölder och inbrott, säger Erik Nord.

Kan bli lägre närvaro i utsatta områden

Förflyttningen av 180 poliser till Stockholm grundar sig på att den grova våldsbrottsligheten har ökat där, med många dödsskjutningar bland kriminella gäng som följd. Att undvara poliser från den egna verksamheten för att hjälpa ser Erik Nord som en självklarhet, men det kan få konsekvenser för polisens eget arbete mot gängkriminaliteten i Göteborg.

– Om det gör det så är det på marginalen, men det kan vara så att vår närvaro i de utsatta områdena blir lite lägre under den här perioden, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.