Polisens tekniker undersöker ett vapen efter en skottlossning i Tensta. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stockholm står för över hälften av alla dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av alla dödsskjutningar hittills i år har inträffat i Stockholms län. 24 personer har skjutits till döds under 2021 vilket är en person färre än under hela 2020 som var ett rekordår.

Enligt polisens statistik över skjutvapenvåldet i Sverige 2021 har totalt 330 skjutningar inträffat och 44 personer har dött, till och med 15 december. Sedan dess har ytterligare fem skjutningar inträffat varav två personer dött, vilket gör att totalt 46 personer har skjutits ihjäl. Därtill har 112 personer skadats.

Siffrorna för 2021 är mycket nära det exakta medeltalet för antalet skjutningar och antalet döda de senaste fyra åren: 325 och 44,25.

– Att det är så pass jämnt är anmärkningsvärt, men typiskt för den här brottsligheten på riksnivå, säger Sven Granath, kriminolog vid Stockholmspolisen.

Stockholm dominerar

Stockholm fortsätter att vara överrepresenterat gällande skjutvapenvåldet, då över hälften av alla skjutvapenmord skedde i regionen under året. Det beror dels på att den stora ökningen av skjutningar kom senare till Stockholm än till Malmö och Göteborg, enligt Sven Granath.

– Först var det Malmö, sedan Göteborg och nu Stockholm. Så det finns tendenser att det kommer öka i andra regioner också. Det sprider sig över landet och samtidigt kan det minska i andra delar där man haft det ett tag.

En annan förklaring är att Stockholm är den största regionen, vilket gör att det tar längre tid för polisens arbete att få effekt. Det är mer trögrörligt, säger Sven Granath.

– Det gör att vi nog kan få ligga kvar på den här nivån ytterligare några år framöver.

Artikeln har kortats.

Skjutningar i Sverige 2021

Följande statistik omfattar 1 januari–15 december 2021 (skjutningar, antal skadade, antal avlidna)

Hela landet: 330, 109, 44

Polisregion Väst: 38, 14, 3

Bergslagen: 17, 2, 2

Mitt: 37, 21, 5

Nord: 17, 2, 1

Stockholm: 134, 43, 23

Syd: 64, 19, 6

Öst: 23, 8, 4

En bekräftad skjutning är ett tillfälle då det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och att det finns spår efter detta, alternativt fler än ett oberoende ögonvittne. Skjutningen ska även vara olaglig och inte ”uppenbart oavsiktlig”.

Statistiken är preliminär vilket gör att rapporteringen i vissa fall släpar efter och revideras i efterhand. Enligt polisen är eftersläpningen störst under sommaren.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.