– De finns till vårt förfogande under lördagen, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman. Foto: TT

Polisgarage blir arrest under nazistdemonstrationen

Uppdaterad
Publicerad

Nazister och motdemonstranter kraftsamlar inför Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration genom Göteborg nästa lördag. Enligt källor till Aftonbladet tömmer polisen sitt garage för att montera ett 60-tal burar. Polisen bekräftar för SVT Nyheter Väst att garaget då kommer att finnas till förfogande som arrest.

– Jag kan bekräfta att vi inför EU-toppmötet i november förstärker vår arrestkapacitet. Det kommer vara klart kommande veckan, det är så långt jag kan säga kring det, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman till SVT Nyheter Väst.

– I och med att de står klara till veckan så finns det till vårt förfogande under lördagen.

Kan förvara flera hundra

Den 30 september kommer Göteborgs gator att fyllas av nazister, motdemonstranter och poliser. Nordiska motståndsrörelsen menar att detta kommer bli deras största aktion någonsin, samtidigt som hundratals motdemonstranter väntas dyka upp.

LÄS MER: 200 motdemonstranter bedöms som våldsamma

Tidningen Aftonbladet rapporterar att många poliser inte vill jobba på lördagen, med tanke på de spår som kravallerna under EU-toppmötet 2001 satte, enligt källor med insyn i förberedelserna. Risken för kravaller finns och för att möta ett eventuellt behov av ett stort antal omhändertagna töms polisens stora garage i Göteborg för att göra plats för ett 60-tal burar som kan husera 350 personer, enligt tidningen.

Siffrorna är något polisen inte vill bekräfta.

– Flera hundra ska vi kunna förvara i alla fall, säger Erik Nord och menar att man skyndade på arbetet kring garaget när det gick upp för polisen att demonstrationen skulle äga rum.

Höll möte om utökad kapacitet

Under kravallerna i Göteborg 2001 satt Erik Nord i ledningsgruppen och kommer under nästa EU-toppmöte att vara kommenderingschef. 2008 byggdes polisens nya garage och på ett möte innan sommaren i år diskuterades möjligheterna att utöka arrestkapaciteten under EU-toppmötet i november.

När det dessutom stod klart att en stor demonstration skulle äga rum skyndades processen på.

– Det var på håret att vi hann, säger Erik Nord.

– Främsta syftet är inför EU-toppmötet. Jag hoppas inte att vi ska behöva använda dem på lördag, säger Tommy Nyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet