Polisen har en större insats i Utby. Foto: SVT

Person skjuten under väpnat rån i Utby i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Flera maskerade personer, klädda i vita skyddsdräkter, rånade en bostad i Utby i nordöstra Göteborg vid 15.19 på lördagen. En man sköts i benet i samband med rånet och rånarna begav sig därefter i riktning mot Partille. Enligt polisen ska rånarna betraktas som farliga.

Rånarna lämnade bostaden i två bilar. En av bilarna krockade dock och går inte att köra vidare med. Rånarna fortsatte då till fots och rånade under flykten en annan person på en bil, en silvrig Volvo V70. Därefter körde rånarna i riktning mot Partille. Det är i nuläget oklart vad de ska ha stulit.

Enligt SOS alarm kallades dessutom flera ambulanser till platsen. SVT:s reporter på plats berättar vid 15.45 att en person avförts med en av ambulanserna.

– Vi jagar rånarna över halva Göteborg just nu, säger en polis till SVT:s reporter vid 15.45.

Rånet inträffade i Utby i östra Göteborg. Foto: SVT

Ögonvittnet: Bar på svarta sopsäckar

Ett man som blev vittne till rånet och skotten berättar för SVT Nyheter Väst att han precis lämnat den intilliggande lekplatsen med sina barn när han hörde flera skott. Han såg sedan två personer springa ut från en villa:

– De hade vita målarrockar på sig och bar svarta sopsäckar när de kom ut ur huset.

Såg du några vapen?

– Ja, de bar vapen, säger ögonvittnet till SVT Nyheter.

Betraktas som farliga

Enligt polisen är rånarna beväpnade och ska betraktas som farliga.

– De kan vara farliga om de känner sig trängda under flyktvägen. Det har de redan bevisat eftersom de skjutit en person i benet, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Att rånare använder vita skyddsdräkter har Christer Fuxborg sett tidigare.

– Det kan vara ett sätt för att inte lämna DNA och de är ju dessutom rätt maskerade när de bär dem. Vi har heller ingen specifik klädsel att gå efter när vi letar efter dem. De här vita overallerna är ofta lätta att kränga av sig dessutom, säger han.

Flyktbilen hittades i Partille

Flyktbilen hittades senare under eftermiddagen i Partille centrum men det fanns inga personer kvar på platsen. Exakt hur många rånare som varit delaktiga kan polisen i nuläget inte svara på. I den silvriga Volvon försvann däremot två rånare enligt vittnesuppgifter till polisen.

– Vi hittade den parkerad med nyckeln kvar. Vi har gjort lite fynd i bilen och tekniker kommer att undersöka den så småningom, säger Christer Fuxborg.

Efterlyser tips från händelsen

Flera patruller med bland annat en helikopter har sökt efter rånarna. Polisen efterlyser även iakttagelser och tips från allmänheten angående händelsen.

– Vi vill komma i kontakt med folk som sett någon bil som uppfört sig konstigt i området i samband med det här, säger Christer Fuxborg.

Ingen gripen ännu

Under söndagsmorgonen fanns det ännu ingen gripen för rånet.

– Vi fortsätter med vittnesförhör av olika slag och vi har samlat ihop uppgifter från tekniska undersökningar på olika platser. Naturligtvis har vi också tittat på de tips vi har fått och bearbetar dem, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.