Karin Blomstrand och Göran Nyberg hotas av uteslutning ur Liberalerna efter samarbete med SD. Foto: SVT / Joel Hansson, Sveriges radio / Fredrik Sandberg, TT

Politiker i Liberalerna hotas med uteslutning efter samarbete med SD

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet 2018 valde Liberalerna i Munkedals kommun att ingå ett tekniskt valsamarbete med Sverigedemokraterna. Nu hotar Liberalernas förbundsstyrelse i Västsverige att utesluta två lokala politiker.

Det var i oktober förra året som SD vann posten som kommunfullmäktiges ordförande i Munkedal efter att Moderaterna och Liberalerna stöttat deras kandidat. Kritiken kom snabbt intert inom Liberalerna. Nu har Liberalernas förbundsstyrelse i Västsverige ställt ett ultimatum för Karin Blomstrand, gruppledare för Liberalerna i Munkedal, och Göran Nyberg, ledamot i kommunfullmäktige.

– Vi har utfärdat en varning om uteslutning gentemot våra två ledamöter i fullmäktige. Vi uppmanar dem att föra Liberalerna i Munkedal i opposition innan den 29 februari eller hitta ett nytt styre. Om så inte sker kommer vi att utesluta dem som företrädare och medlemmar i Liberalerna, säger Pär Gustafsson, förbundsordförande för Liberalerna Västsverige.

”Viktigt att sätta ner foten”

Förbundsstyrelsen har haft en dialog med ledamöterna sedan valet och har enligt Pär Gustafsson tidigare riktat kritik mot beslutet om ett tekniskt valsamarbete.

– Vi har ägnat väldigt mycket tid åt den här frågan och vi hade hellre ägnat den åt att diskutera politik. Nu var det viktigt att sätta ner foten om vad vår uppfattning är.

Varför kan inte Liberalerna ha den här formen av samarbete på det lokala planet?

– Vi har fattat beslut på vårt landsmöte, som är vår högsta beslutade organ, om att vi inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna på några nivåer i Sverige och det är ett beslut som vi ska förhålla oss till och som vi nu väljer att pröva, säger Pär Gustafsson.

Karin Blomstrand fick beskedet under förmiddagen.

– Det är deras beslut. Vi ska ha en diskussion under januari och se hur vi ska lösa frågan. Jag har inte ens tänkt hur vi ska gå vidare.

– Utifrån den situationen som är i Munkedal kände vi att vi inte kunde göra något annat. Även om styrelsen fattat ett beslut så är faktum att valresultatet kvarstår.

Hur ser du på din hantering av situationen med SD?

– Jag ser inte att vi har ett samarbete med SD. Jag kan inte säga att något parti inte får rösta på oss, det går inte. Tycker de att vi har bra förslag så röstar de på oss och vice versa. Jag förstår verkligen inte vad problemet är, för så är det i alla kommuner.

Nyamko Sabuni vill inte uttala sig i frågan

Nu i november lade Liberalerna och Moderaterna fram en gemensam budget i kommunen som Sverigedemokraterna röstade på.

– Det blev en katalysator kan man säga. Det är klart att det spelade in, men vi hade redan riktat vår kritik, säger Pär Gustafsson.

Har ni fått klartecken från partiledningen att ta det här beslutet?

– Det är klart vi har fört en dialog med riksorganisationen, men detta är ett beslut som förbundstyrelsen helt äger.

SVT Nyheter har sökt Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som meddelar att hon inte kommer att uttala sig i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.