Marcus Nilsen, distriktsordförande i LUF, vill att partiet öppnar ett uteslutningsärende. Foto: LUF/Sveriges television

Munkedalsliberaler kan bli uteslutna

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas samarbete med SD i Munkedal får skarp kritik. Nu vill Liberala ungdomsförbundet, LUF, att de båda ledamöter som deltog i beslutet att låta SD få kommunfullmäktiges ordförandepost utesluts.

Under förra veckans fullmäktigemöte i Munkedal valdes Heikki Klaavuniemi (SD) till kommunfullmäktiges ordförande. Det skedde sedan Moderaterna och Liberalerna i kommunen gjort en överenskommelse med Sverigedemokraterna.

Nu kräver Liberalernas ungdomsförbund att partistyrelsen omedelbart öppnar ett uteslutningsärende mot de liberala ledamöter som deltog i beslutet.

Val 2018 Väst

– I Sverigedemokraternas partistadgar finns saker som går direkt emot vad Liberalerna står för, säger Marcus Nilsen, ordförande för LUF Väst. Och partiet har också påtalat för ledamöterna i Mukedal före beslutet hur olämpligt det är att sluta en överenskommelse.

Även ordföranden för Liberalerna i Västsverige, Jonas Andersson, är kritisk till det som skett i Munkedal. Han sa till SVT Nyheter Väst i fredags att han under de närmaste dagarna kommer att samla företrädare för partiet lokalt som regionalt för att se hur man nu går vidare efter detta.

LUF Väst kommer att ta sitt uteslutningskrav till högsta partiledningen. Man kan inte se någon förmildrande omständighet kring överenskommelsen i Munkedal, trots att det politiska läget varit synnerligen komplicerat.

– Det är inget måste att Sverigedemokraterna ska sitta in en styrande position, säger Marcus Nilsen. Inte om man i och med det går emot allt Liberalerna står för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet