I klippet berättar utbildningsnämndens ordförande varför hon vill spara trots felräkningar i budgeten. Foto: SVT

Politikerna erkänner räknefel – vill spara ändå

Publicerad

Politikerna i Färgelanda erkänner att man felbudgeterat skolbudgeten för 2021. Ändå håller man fast vid att man ska spara elva miljoner kronor.

I klippet svarar utbildningsnämndens ordförande på frågor om budgeten.

Efter många år med underskott och med en prognos att man håller på att spräcka årets budget har utbildningsnämnden gett förvaltningen i uppdrag att spara elva miljoner kronor innan nyår.

– Nu känner vi i år att det går inte. Vi måste dra till med åtgärder för att försöka få budgeten i balans, säger Elisabeth Örn (C), utbildningsnämndens ordförande. 

Aviserat personalneddragningar

Enda sättet att göra detta är att minska personalen, därför har kommunen aviserat personalnedragningar. Något skolpersonalen reagerar starkt mot. De hävdar att underskottet beror på att budgeten är för lågt satt och att för lite resurser ges till skolan efter felaktiga beräkningar av nämnd eller tjänstmännen i kommunen.

– Det kan vara så, säger Elisabeth Örn.

Tisdagen den 1 juni har utbildningsnämnden möte där man bland annat skall gå igenom riskanalyser vad besparingar på 11 miljoner kronor kan innebära och där man skall försöka få en helhetsbild hur underskottet har kunnat uppstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.