I klippet berättar lärare om sin oro efter politikernas sparkrav. Foto: SVT

Lärarnas rop på hjälp efter räknemissen i Färgelanda: ”Oerhört oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i Färgelanda ska spara elva miljoner kronor på ett halvår – på en budget på 160 miljoner. Nu sparkar skolpersonal bakut. Bland annat eftersom budgetbeslutet är fattat på felaktiga beräkningar.

– Vi är så oerhört oroliga för våra elever, säger läraren Eva Rönnerhag.

I klippet berättar lärarna om sin oro efter politikernas sparkrav.

Utbildningsnämnden i Färgelanda har överskridit sin budget i flera år. I april i år såg man att det håller på att hända igen.

För att hålla budgeten 160 miljoner kronor måste man spara 11 miljoner kronor på verksamheterna före nyår.

– Jag kan inte se att det är rimligt. Vi skulle få jättesvårt att klara av att hjälpa de barn som har behov av särskilt stöd och anpassningar, säger Wiveca Doyle, rektor på Valboskolan.

Säga upp personal

Enda möjligheten att spara de summorna är att säga upp personal. Något som upprör många. Skolpersonal hävdar att det försämrar undervisningen och gör att de riskerar att inte kunna uppfylla skollagens krav på en likvärdig utbildning för alla elever.

– Vi är oerhört oroliga för våra elever. Det är en orimlig besparing, som i värsta fall kan innebära att vi blir av med en tredjedel av vår personal här, säger Eva Rönnerhag, lärare på Valboskolan.

Felräknad budget

Lärare på Valboskolan menar i ett öppet debattinlägg i Dalslänningen att underskottet i budgeten bland annat beror på att för lite resurser ges till skolan eftersom nämnd eller tjänstemän räknat fel. Det handlar om kostnader för gymnasieplatser, grundskoleplatser och förskoleplatser som de köper in från andra kommuner och andra aktörer och som är dyrare än budgeterat.

– Det är en budget som inte stämmer överens med verkligheten, säger Camilla Johansson, lärare på Valboskolan.

Tisdagen den 1 juni har utbildningsnämnden möte där man bland annat ska gå igenom riskanalyser vad besparingar på elva miljoner kronor kan innebära. På mötet ska man också försöka få en helhetsbild av hur underskottet kunnat uppstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.