Ann Sofie Hermansson, (S), kommunstyrelseordförande i Göteborg hävdar att många vanliga göteborgare har en del i skulden till gängvåldet. ”Sluta göda konflikterna genom att köpa kokain och cannabis” säger hon. Foto: SVT

Politikertoppens vrede: Sluta köp narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Ann Sofie Hermansson, (S), kommunstyrelseordförande i Göteborg hävdar att många vanliga göteborgare har en del i skulden till gängvåldet.

– Sluta göda konflikterna genom att köpa kokain och cannabis, säger hon.

Både polisen och Göteborgs ledande politiker menar att utvecklingen i Göteborg går åt rätt håll, om man bortser från den senaste tidens brutala sprängningar och mord.

Statistiken talar delvis för att de har rätt, antalet skadade och döda i skjutningar ser ut att bli lågt i år om man jämför med de senaste åren sedan 2013.

Skottlossningar i Göteborg

Läs också: Trots våldsvågen – färre offer i Göteborg

Kommunstyrelseordförande Ann Sofie Hermansson hävdar att staden genomför en rad brottsförebyggande projekt i Göteborgs förorter och att ungdomsbrottsligheten faktiskt är på väg ner.

Enligt henne är det dags att fokusera på en annan del av problemen.

– Precis som polisen säger är narkotikahandeln en viktig drivkraft bakom gängvåldet. Men vilka är det som köper cannabis och kokain? Inte bara förortsbor, tvärtom, säger hon.

Liberaliseringstrend

Ann Sofie Hermansson menar att det pågår en liberaliseringstrend och allt fler ser det som okej att använda droger under helgerna, som partymedel.

– Men jag tror inte att folk tänker på konsekvenserna när de drar sina linor eller röker på. De borde tänka på att det är ungdomar i till exempel Biskopsgården som betalar ett väldigt högt pris för deras festknarkande, säger hon.

Samtidigt säger sig Ann Sofie Hermansson vara medveten om att det också finns andra problem att lösa i Göteborg, som ojämlikhet och fattigdom i de utsatta stadsdelarna.

– Men där jobbar vi så gott vi kan. Nu är det dags att vanliga göteborgare också drar sitt strå till stacken genom att sluta köpa narkotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet