Foto: TT

Politisk vilde döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En före detta SD-politiker i Dalsland som numera är politisk vilde döms nu för hets mot folkgrupp.

Åklagarens bevisning bestod av skärmdumpar från mannens inlägg på sociala medier. Där hade han skrivit nedsättande kommentarer om det somaliska landslaget i bandy i samband med att bandy-VM spelades i Trollhättan i januari.

LÄS MER: Förundersökning inleds mot SD-politiker

Mannen, som tidigare representerar Sverigedemokraterna i Färgelanda, uteslöts från partiet i samband med ett annat inlägg på sociala medier där han föreslog att man skulle sprida grisblod och slaktavfall där muslimer samlas.

Efter att han uteslöts från partiet har han suttit kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

LÄS MER: SD-politiker i Dalsland åtalas för hets mot folkgrupp

Vid rättegången medgav mannen att han skrivit inlägget, men förnekade brott. I domen skriver tingsrätten att det är styrkt att den före detta SD-politikern gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. De skriver samtidigt att brottet ska anses som ringa och påföljden blir 80 dagsböter på 50 kronor, sammanlagt 4.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.