Människor i Biskopsgården la blommor, bilder och gosedjur på platsen där polismannen Andreas sköts. Foto: SVT

Politiska reaktioner efter domen för polismordet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs tingsrätt dömde en 17-åring till ett åtta år långt fängelsestraff för polismordet. Orimligt lågt, tycker partier på den borgerliga sidan -  medan Vänsterpartiet pekar på behov av större insatser innan brotten begås.

Sverigedemokraterna

Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson, konstaterar att den dömde mördaren blir fri innan han fyllt 25 år.

– Han kommer att komma ut som en ung man med otrolig ”cred” i gängmiljöer efter att ha mördat en polis.

Regeringen har valt att låta straffreduktionen för unga mellan 15 och 18 år förbli oförändrad. Enligt SD innebär det att fler omyndiga kommer att rekryteras av kriminella gäng.

– Regeringen motiverade detta med att man som 17-åring helt enkelt inte kan anses vara mogen nog att förstå konsekvenserna av sitt handlande. Det är för mig ytterst sekundärt huruvida polismördaren förstod konsekvenserna eller inte. Låt oss visa honom konsekvenserna om han inte förstod dem.

Moderaterna

Johan Forsell, rättspolitisk talesperson, är också kritisk. Han anser att det är orimligt att den mördade polismannens liv ”värderas så lågt”.

– Om 17-åringen hade varit några månader äldre hade han, med den lagstiftning som nu förbereds, kunnat dömas till livstids fängelse. Nu är han istället ute efter fem år. Det här är ett exempel på att tröskeleffekten blir absurd. Vi vill helst få bort ungdomsrabatten helt.

Johan Forsells kritik riktar sig inte mot tingsrätten, utan mot en lagstiftning som han anser är föråldrad.

– Lagstiftningen bygger på att personer under 18 år är barn. Men tyvärr är det så att det finns många 17-åringar som har ett fruktansvärt våldskapital och som är samhällsfarliga. Och de måste på ett helt annat sätt få ta konsekvenserna i form av längre straff när de begår fruktansvärda handlingar.

Centerpartiet

Johan Hedin, rättspolitisk talesperson, är något försiktigare och vill inte recensera den enskilda domen.

– Men vi behöver ha en bättre kriminalvårdsform för omyndiga som begår brott. Helt klart är att den slutna ungdomsvården inte fungerar – den har varken tillräckligt hög säkerhet eller tillräckligt hög kvalitet i det återfallsförebyggande arbetet. Huvudmannaskapet bör övergå från Statens institutionsstyrelse till kriminalvården, där kompetensen för att hantera farliga brottslingar är högre.

Vänsterpartiet

Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson, vill inte heller kommentera den enskilda domen.

– Men i generella termer handlar det om stora insatser för att få dessa unga människor att bryta sin kriminella livsstil. Det här är unga grabbar som lever dag för dag i en våldsam värld. Många av dem räknar inte med att bli äldre än 25, och skiter i vad som händer med dem. Det är en liten grupp som lever i enorm utsatthet där de skadar både sig själva och andra. Vi måste stoppa den här utvecklingen.

Hennes recept är att sätta in resurserna innan brotten begås, inte efteråt:

– M och SD accepterar att brotten begås och kör in sina insatser när det redan finns brottsoffer. Det är bättre att vi ser till att brotten inte sker. Men sådana diskussioner har vi inte i riksdagen.

Ropen på längre straff ger hon inte mycket för:

– För de grabbarna har det ingen betydelse om straffen blir längre. Det är status för dem att bli inlåsta. För varje gång klättrar de lite högre i status. När de kommer ut dras de direkt in i gängen igen. Det är en fruktansvärd utveckling.

Miljöpartiet

Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson, förstår om många vill se ett hårt straff då det var en fruktansvärd händelse. Han är av åsikten att de som är 15-17 år och begår de grövsta brotten behöver längre påföljder än man får idag.

– Därför har vi tillsatt en utredning som ska se över detta. Men det förutsätter att verksamheten på de anstalter där de hamnar blir bättre också, så att inte risken blir att den dömde blir ännu farligare för omgivningen och sig själv när han kommer ut. Vi behöver också göra bättre och mer insatser innan – det finns ju till exempel skolor där majoriteten av eleverna inte går ut med godkända betyg. Att bekämpa brottslighet med all kraft innebär också att satsa förebyggande.

SVT har sökt samtliga riksdagspartier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet