Enligt Tomas Emanuelsson, ordförande för Bygg Väst, kringgår många företag regelverket. Foto: SVT/TT

Polskt byggföretag i Västsverige stäms på 25 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det polska byggföretaget Muniak Poland stäms av Byggnads i Arbetsdomstolen på drygt 25 miljoner för brott mot kollektivavtalet. Företaget har funnits på ett stort antal arbetsplatser i Västsverige och Halland.

Enligt Tomas Emanuelsson, ordförande för Bygg Väst, kringgår många företag regelverket.

Bolaget har hundratals anställda som har utfört arbeten på en lång rad platser i Västsverige och Halland, bland annat Skövde, Göteborg, Alingsås, Partille, Mariestad, Mölndal.

Enligt Byggnads har det polska företaget under flera år systematiskt betalat för låga löner samt nekat de anställda den helglön, semesterersättning, reseersättning och traktamente de enligt avtalet har rätt till.

Så varför har det här inte upptäckts långt tidigare?

– Det tar tyvärr tid att få allt klarlagt, att skaffa fram bevis. Det räcker med att byggjobbare på sådana företag har setts prata med oss, så ser vi dem aldrig mer, säger Tomas Emanuelsson, ordförande för Bygg Väst.

Bekymrad

Han är inte insatt i detaljerna i stämningen, men berättar att problemet som beskrivs där är generellt idag.

– Jag är väldigt bekymrad för branschen. Vi har sett samma sak på flera byggen. De stora företagen använder sig ibland av företag som är rent kriminella, hävdar han.

Ser illa ut

Daniel Slazyk, firmatecknare för Muniak Sverige AB, säger till SVT Nyheter Väst att han först idag fick höra om stämningen, och då via media. Den enda kommentar han har just nu är följande:

– Muniak beklagar att Byggnads har stämt bolaget i Arbetsdomstolen. Muniak och Byggnads har en pågående och positiv dialog i ärendet och Muniaks uppfattning är att parterna kommer att kunna lösa detta utan att belasta Arbetsdomstolen.

Enligt Tomas Emanuelsson ser man bara toppen på ett isberg.

– Om vi hade orkat skulle vi kunnat driva såna här ärenden hela tiden. För så illa ser det ut därute. Och det bara ökar. Man utnyttjar människor som är i en svag situation för att tjäna pengar, det är vad det handlar om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer