Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Präst uppsagd efter närmanden – nu stämmer facket pastoratet

Uppdaterad
Publicerad

En präst som gjort närmanden mot en kvinnlig kollega fick i somras sparken från sitt arbete. Nu stämmer facket pastoratet och kräver 150 000 kronor i skadestånd.

En präst i Sjuhärad blev i somras uppsagt för närmanden mot en kvinnlig kollega. Prästen ska under ett enskilt samtal med en mer junior präst ha gjort närmanden som inte uppskattades av den andra parten.

Prästen fick en skriftlig erinran för sitt beteende, och blev även uppsagd från sitt arbete.

Nu har facket Vision gått in i ärendet och kräver att uppsägningen ska ogiltigförklaras. Man vill även att pastoratet ska betala ett skadestånd till prästen på 150 000 kronor.

– Prästen hade vid tidpunkten för det aktuella samtalet inte insikt om att vad som skedde vid samtalet skulle uppfattas som obehagligt, och har aldrig haft för avsikt att så skulle vara fallet. Han har vidare, efter att han fått kännedom om att det inträffade uppfattades som obehagligt, kommit till insikt om att han i situationen brustit i sitt omdöme, skriver Visions ombud i sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.