Primärvårdschefen Åsa Lind är besviken över resultatet efter regionens granskning. Foto: SVT

Efter anklagelser om journalfiffel: Primärvårdschef förklarar agerandet

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalands-regionen granskning visade att åtta vårdcentraler medvetet skrivit in irrelevanta diagnoser för att öka sin ersättning. Nu reagerar ansvariga chefer.

– Jag ser mycket allvarligt på detta och och konstaterar att man inte följt riktlinjerna, säger Åsa Lind som är specialistläkare i allmänmedicin och primärvårdschef i Göteborg.

Tillsammans med sin kollega Henrietta Arwin, som också är primärvårdschef i Göteborg, välkomnar Åsa Lind utredningen, men är samtidigt förvånad över resultatet. Före utredningen startades påstår cheferna att man inte hade fått några indikationer på att systemet användes felaktigt.

– Vi har redan satt in utbildningsinsatser och kommer diskutera detta mer så att det blir rätt, säger Henrietta Arwin som förutom att vara chef också är specialistläkare i allmänmedicin.

Tyngre diagnoser ger mer pengar

Inom Västra Götalandsregionen används ett system som heter ACG (Adjusted Clinical Group). Det är ett poängsystem som ger mer pengar i ersättning till aktuell vårdcentral utifrån diagnos, förväntad vårdinsats, läkemedel och besök. Tyngre och fler diagnoser ger alltså mer pengar.

Västra Götalandsregionen har granskat 29 vårdcentraler och 4500 journaler och sett hur väl primärvården följer riktlinjerna för diagnossättning.

En knapp majoritet, 58 procent av de granskade journalanteckningarna bedömdes ha en korrekt diagnosregistrering. Nästan hälften var alltså felaktiga och åtta vårdcentraler bedömdes medvetet ha journalfört diagnoser som patienter hade, men som inte var väsentligt vid vårdtillfället.

– Till exempel har man registrerat kroniska diagnoser i journalen när man skickat ut provsvar, säger Åsa Lind som vill förtydliga att man oftast får ersättning för en diagnos var femtonde månad och att registrera oftare inte behöver betyda mer pengar.

Varför har man då giort så här?

– En förklaring är att det fanns en kunskapsbrist och att man tycker att man tidigare har haft för låg ACG-ersättning sett till den vårdtyngd som patienterna har. Man tror alltså att man journalfört får få diagnoser på sina listade patienter och att man på det här sättet rättat till det. Man ville ge sina patienter den bästa vården.

Ändrade arbetsmetoder

Både Henrietta Arwin och Åsa Lind säger att alla verksamhetschefer för de aktuella vårdcentralerna nu har ändrat sina arbetsmetoder och följer riktlinjerna och att man inte längre registrerar om diagnoser systematiskt.

I klippet nedan kan du höra mer om hur vårdcentralerna gjort fel:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.