Jonas Andersson (L), ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Foto: SVT

Beslut om sanktioner mot fifflande vårdcentraler dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar regionens högst ansvarige sjukvårdspolitiker mot att vårdcentraler fifflat med journaler för att få en högre ersättning.- Jag är både ledsen och frustrerad, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Resultatet efter granskningen av de 29 vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen upprör hälso- och sjukvårdens ordförande Jonas Andersson (L).

– Det känns som att ett antal vårdcentraler har missbrukat förtroendet vi gett dem i det här vårdvalet, men jag är samtidigt glad över att vi har ett system som kan upptäcka sådant här, säger han till SVT Nyheter Väst.

Enligt honom har de precis fått rapporten i sin hand och det är ett mycket omfattande material att gå igenom.

– Jag har inte hunnit läsa igenom allt ännu, men vi kommer att ta upp detta i hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 5 september.

Ekonomiska sanktioner

Att vårdcentraler bland annat återupprepat gamla diagnoser och på så sätt fått patienter att framstå som sjukare än de egentligen är har lett till att vårdcentralerna fått mer pengar. Och det här är något som Jonas Andersson ser allvarligt på.

– Vi räknar med att vi kommer att fatta ett beslut om sanktioner mot de här vårdcentralerna den 25 september.

Vilken typ av sanktioner kommer det att handla om?

– Någon form av ekonomiska sanktioner är det mest troliga. Det går aldrig att skapa någon millimeterrättvisa i detta men det kan bli en lägre ersättning under en kortare eller längre tid till dessa vårdcentraler.

Kan det bli så att någon vårdcentral tvingas stänga?

– Nej, just nu ser vi inte så allvarligt på läget så att någon ska vara föremål för en stängning, säger Jonas Andersson, (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.