89 barn erhållit för låg dos vaccin vid 5-årskontrollen. Foto: TT

Regionen avslutar kontrakt med vårdcentralen Östra Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

SVT Väst har tidigare rapporterat om missförhållanden på vårdcentralen Östra Göteborg i Bergsjön. Nu beslutar Västra Götalandsregionen att omedelbart avsluta avtalet med vårdcentralen.

Enligt regionens granskning ska vårdcentralen ha felvaccinerat 89 barn och utfört privata omskärelser i lokalerna. De ska ha anmält omskärelserna som vårdcentralsbesök för att få ut extra ersättning. Vårdcentralen har å sin sida hävdat att man inte gjort något fel, att kritiken i granskningen är felaktig och att bristerna åtgärdats.

Hälso- och sjukvårdsnämnden menar dock att vårdcentralen inte åtgärdat bristerna, trots att man uppmanats göra detta. Kontraktet med vårdcentralen avslutas därför omedelbart. Samtliga listade patienter kommer att skrivas på en annan vårdcentral redan på måndag.

– Jag tänker överklaga och samtidigt starta en juridisk process för att bestrida detta. Möjligtvis få skadestånd också. Det här är orättvist och drabbar oss hårt ekonomiskt, säger verksamhetschefen för vårdcentralen, som också är delägare.

Se tidigare klipp om kritiken:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi har ett förslag till nämnden där vi föreslår att vi ska stänga vårdcentralen, säger Ann-Christine Andersson (S), andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg. Foto: pressbild/Västra Götalandsregionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer