”Det räcker inte att prata om saker, priset är ju det som har störst effekt på folks beteende till slut” Foto: SVT

Experten: Det är meningen att folk ska bli upprörda över bensinpriset

Uppdaterad
Publicerad

Ett högt bensinpris drar ner förbrukningen – och är ett av de mest effektiva styrmedlen för att minska koldioxidutsläppen.

Det menar Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

– Jag har full respekt för dem som blir upprörda av ett högt bensinpris, men det är ju lite av poängen, säger han. 

Globalt sett så ökar fortfarande utsläppen av koldioxid. Och det är bråttom att vända kurvan om vi ska undvika en katastrof, menar Sterner.  

– Det har pratats väldigt mycket om klimat i årtionden nu. Det räcker inte att prata om saker, priset är ju det som har störst effekt på folks beteende till slut, säger han.

Thomas Sterner tycker att den koldioxidskatt som finns i dag på bensin ligger på en bra nivå.

– Jag tycker att den är ganska bra som den är just nu, det finns ingen orsak att göra något särskilt just nu. Framförallt inte sänka den, om något ska den väl höjas på sikt.

”Hjälp landsbygden på andra sätt”

När det gäller kritiken om att landsbygden drabbas värst av en hög bensinskatt, och därmed ett högt pris, säger Thomas Sterner att det ligger något i det, men att sänkt bensinskatt inte är rätt väg att gå.  

–  Man ska göra andra saker för landsbygden, stödja biobränslen och förnybar energi exempelvis. Jag har full respekt för dem som är upprörda över att bensinen är dyr, men det är ju lite poängen. Det skapar ett omvandlingstryck.

En hög bensinskatt gör att intresset för energieffektivare motorer, elbilar, bussar och att bo närmare jobbet ökar, menar Sterner. 

Fick medalj

Thomas Sterner och Frankrikes dåvarande president Francois Hollande. Foto: Privat

Thomas Sterner är en internationellt erkänd forskare, som bland annat var en av huvudförfattarna till IPCC:s (FN:s klimatpanels) femte rapport. I måndags fick Thomas Sterner medalj från Handelshögskolan i Göteborg. Med medaljen Pro Studio et Scientia vill GU ”uppmärksamma och hedra personer som gjort omfattande insatser för att utveckla skolans verksamhet.”

Stora demonstrationer i Frankrike

Han har också träffat flera franska presidenter för att berätta om den svenska koldioxidskatten. Och i just Frankrike blev det stora demonstrationer och oroligheter 2018 när president Emmanuel Macron införde höjd diesel- och bensinskatt.  

– Man lyckades ju avskaffa förmögenhetsskatten i Frankrike, som var ungefär samma belopp, samtidigt som man införde bensinskatten. Det var okänsligt och dumt gjort. Naturligtvis ska man istället hitta riktade stöd som når ungefär samma grupper som bär kostnaderna för den ökade bensinskatten, säger Thomas Sterner.

”Handlar om att undvika en katastrof”

Det gäller att inte stirra sig blind på orättvisor i de mindre reformerna, menar han.  

– Den stora frågan är ju att undvika en stor katastrof som kommer drabba oss alla. Globalt talar vi om tiotusen miljarder dollar i uppskattade kostnader om vi inte gör något åt klimatet.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.