Åse Röman uppskattar att hon kör ungefär 500 mil i månaden. Hon bor i kommunen där bilarna finns som kör näst längst i landet. Foto: SVT

I Tanum kör bilarna näst längst i landet

Uppdaterad
Publicerad

I Tanum finns bilarna som körde näst längst i hela landet förra året.

Och bensinpriset upprör i kommunen där många måste åka långt för att nå jobb och service.

– Bensinpriset är helt galet. Jag kör nästan 500 mil i månaden så det blir dyrt, säger Åse Röman.

Tanum placerar sig på andra plats på listan över vilka av Sveriges 290 kommuner där bilarna i snitt kör längst per år.

Där körde man i snitt 1 346 mil/bil förra året, enligt siffror från Trafikanalys. Det är en sträcka som är lika lång som att köra fram och tillbaka till Paris, fyra gånger. Bensinpriserna i Sverige har därför en stor effekt på bilägare i Tanum.

– Det är helt galet. Priset är alldeles för högt och det drabbar ju oss som inte bor i stan. Jag försöker planera mina inköp så att jag inte behöver åka så många gånger. Men det är svårt för allt ligger så utspritt här, säger Åse Röman som bor i Bullaren.

Oklara orsaker bakom placeringen

Anledningen till att Tanum ligger så högt i topp är det ingen som riktigt vet. Men man kan ge generella svar från Trafikanalys.

– En högre del av befolkningen har en relativt lång arbetspendling, det kan beror på lägre tillgång till kollektivtrafik eller relativt långa avstånd till service, säger Anette Myhr, statistiker vid Trafikanalys.

LÄS MER: Experten: Meningen att folk ska bli upprörda

På Tanums kommun har man inte några exakta svar på varför körsträckan är så lång som den är.

– Tyvärr är tågtrafiken inte utbyggd, och med E6 genom kommunen kan det vara enklare med bilpendling. Det går fler tåg från Uddevalla, men det är cirka 45 minuter med bil dit. Kommunen är den största i hela Västra Götalandsregionen vilket gör att man kanske kör långt även på fritiden, skriver Sofia Agertoft, kommunikatör på Tanums kommun till SVT Nyheter Väst i ett mejl.

Se i videon ovan om hur bensinpriserna påverkar Åse Röman.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Statistiken – körsträcka per bil och kommun

I vårt område är Tanum i topp på listan över längst körsträcka per registrerat fordon i kommunen förra året. Här är de fem kommunerna i vårt område där bilarna kör längst.

• Tanum 1346 mil

• Grästorp 1331 mil

• Tjörn 1328 mil

• Lerum 1305 mil

• Munkedal 1286 mil

Uppgifterna om hur långt människor kör i snitt bygger på körsträcka per bil registrerad i en kommun eller län, oavsett var den har kört. Uppgifterna avser även bilar ägda av juridiska personer, registreringskommun inte alltid är samma som stationeringskommun. Statistiken bygger på var bilen var registrerad vid slutet av året.

Källa: Trafikanalys

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.