Lena Karman träffade Mats Johansson för ett samtal på Glasklart i Malmö. Foto: SVT

”Det blir ett äkta möte istället för korta rader på sociala medier“

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen arrangerade SVT projektet Sverige möts i bland annat Malmö. Personer som inte delar åsikter kring bland annat invandring, feminism, kött, bensin och skatt kunde träffas för ett samtal.

– När man träffas och ser varandra i ögonen så händer något. Det blir ett äkta möte istället för korta rader på sociala medier. Många gånger när man skrapar på ytan så är det inte så stora skillnader. Det som är botten i mig är också ofta botten i någon annan också, säger Lena Karman som träffade Mats Johansson för ett samtal under lördagen.

Matchas med oliktänkande

Det finns frågor som delar det svenska folket och via projektet Sverige möts vill SVT titta närmare på polariseringen i landet och även låta personer som har olika åsikter att träffas. Majoriteten som deltar i Sverige möts har via nätet fått svara på vad de tycker i olika frågor och sedan blivit matchade med en person som inte tycker likadant.

Stämningen under samtalen i Malmö var god och flera deltagare tyckte att det var givande att debattera.

– Vi fastnade på invandringsfrågan. Den är bred och rymmer ekonomiska och politiska faktorer och även diskussionen kring kriminalitet, säger Anders Nilsson som träffade Per Olsson.

– Vi är inte överens, vi har olika ståndpunkter, säger Per Olsson.

”Enkla svar inte lämpliga”

Har du ändrat åsikt?

-  Nej, det har jag kanske inte gjort. Däremot har jag tänkt igenom frågorna och tänkt att man kan lägga olika perspektiv på de här frågorna. Exempelvis vad innebär mer feminism i Sverige. Det kan betyda många olika saker. Man kan svara ja på det i en mening, men nej i en annan. Enkla svar blir inte helt lämpligt eftersom frågan i sig är så komplex, säger Mats Johansson som träffade Lena Karman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts

Mer i ämnet