Se Erik Nord, polischef i Göteborg, förklara varför polisen inte pratat om kriminella släktnätverk tidigare. Foto: SVT

Göteborgs polischef Erik Nord: “Finns en beröringsskräck”

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har det inträffat flera våldsdåd kopplade till kriminella släktnätverk. I SVT:s Sverige möts: Direkt gav Erik Nord, polischef i Göteborg, sin bild av varför polisen har börjat prata om de kriminella klanerna först nu. 

– Jag tror att det har funnits en rädsla hos oss för att det ska bli alltför stigmatiserat om vi går ut och pratar, säger han i programmet.

I början av september sa Mats Löfving, biträdande rikspolischef, i Ekots Lördagsintervju, att det finns 40 kriminella släktnätverk i Sverige. Enligt honom har de kommit hit i syfte att begå brott.

Han förklarade senare sitt uttalande i SVT:s Agenda:  

– Vi vill ha fram en öppen diskussion. De problem vi ser just nu kräver väldigt breda omfattande åtgärder från hela samhället på ett uthålligt sätt.  

Enligt Göteborgs polischef Erik Nord har polisen länge känt till de kriminella släktnätverken, men att det är först nu som de har börjat tala öppet om dem. 

– Vi har pratat om det tidigare, men när Mats gick ut och pratade så rättframt om det för två veckor sedan blev det på allas läppar, säger han i Sverige möts Direkt.

Vågar prata nu

Han gav sedan sin förklaring till varför polisen nu valt att öppna upp för diskussion.

– Att vi skulle peka ut vissa befolkningsgrupper på ett sätt som kanske inte var okej att göra just då, men vi upplever att nu har vi kommit dit att vi vågar prata om att de här grupperna. 

Han förtydligar:  

– Det finns en beröringsskräck utifrån det här med etnicitet. 

Se hela programmet om kriminella släktnätverk och parallella samhällen i Sverige möts: Direkt på SVT Play

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.