Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s mediedirektör Jan Helin var med under Sverige möts i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

Jan Helin: ”Fascinerande att höra de omodererade samtalen“

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har genom SVT:s sajt träffat en annan person som tycker annorlunda. Under lördagen satt de och debatterade om olika ämnen i Glasklart i Malmö. SVT:s mediedirektör Jan Helin berättar att det har lett till spännande och fascinerande samtal.

I SVT-satsningen Sverige möts i Malmö har har flera personer träffats under lördagen för att debattera om ämnen som de tycker helt olika om.

– Bara det har ett stort egenvärde idag och det är någonting spännande i det, säger Jan Helin.

Viktiga frågor

Han berättar att det här formatet utvecklar journalistiken.

– Vi lär oss och förstår vår programutveckling för att hitta nya spännande format; debattformat där människor ska prata om det de gör i dag. Det handlar om viktiga frågor som man tycker helt olika om.

Väldigt bra samtal

– Jag har hunnit lyssna runt och det är helt fascinerande att höra de här samtalen som är omodererade. Nu hör man på både energinivån i diskussionen att det är väldigt bra samtal. Det är kul.

Fotnot: Sverige möts är ett projekt som SVT driver under hösten som gör det möjligt för människor med olika åsikter att mötas och diskutera engagerande samhällsfrågor. Syftet är att folk ska träffas och diskutera.
 

SVT rapporterade · Sverige möts

Samuel Starfelt och Marita Tauni i Karlstad sammanfattar sitt möte: ”Det är lätt att ha åsikter om andra får ta konsekvenserna.”
Samuel Starfelt och Marita Tauni i Karlstad sammanfattar sitt möte: ”Det är lätt att ha åsikter om andra får ta konsekvenserna.”
– Det är förfärligt att prata med folk som tycker likadant. Det finns ju ett talesätt om att i ett rum där alla tänker lika, där blir det inget tänkt, säger Christian Simmons. Hör ett längre klipp med reflektioner från honom, Ingrid Fredgren och Helena von Mühlenfels​ i Göteborg.
– Diktatur är inget alternativ, säger Helena.
 

”Det blir ett äkta möte istället för korta rader på sociala medier“

– Vi fastnade på invandringsfrågan. Den är bred och rymmer ekonomiska och politiska faktorer och även diskussionen kring kriminalitet, säger Anders Nilsson som träffade Per Olsson i Malmö.
 
– Jag har saknat ett sådant här initiativ. Man sitter i sin egen bubbla, säger Wiktor Wal från Göteborg.
– Det är en bekräftelse på att det finns så många historier och folk med annan bakgrund. Vi behöver träffas för att komma vidare, säger Henrik Engdahl.
– Vi ska ta en öl, säger Wiktor. 
 Sen är frågetecknet, hur får vi verkstad i det här? avslutar Henrik.
Är det dålig stämning? 
– Inte än, men jag fasar inför feminismen, svarar Jennifer Solozano och skrattar. 
Hon, William Stödberg och Andrea Thorin var några av de som samtalade i tv-huset i Stockholm under eftermiddagen. 
I inslaget intervjuas även Hanna Stjärne, vd för SVT.
Utöver de åtta städer där SVT anordnade möten 23 november, har matchade meningsmotståndare bestämt träff på egen hand i en lång rad städer. Här kan du se en selfievägg från när Sverige möts: https://www.svt.se/sverigemots/
10.53

Hej Sverige! Varmt välkomna hit. Under lördagen anordnar SVT träffar för de som har anmält sig till “Sverige möts”. Drygt 4200 personer har matchats med meningsmotståndare och utöver lördagens event har deltagare även bestämt träffar på egen hand. 

I det här fältet kommer SVT Nyheter att rapportera från åtta orter. Det finns alltså gott om skäl till att besöka denna sida fler gånger än en, allt eftersom vi får mer från Karlstad, Luleå, Sundsvall, Falun, Växjö, Göteborg, Malmö och Stockholm.  

Ni kan även ta del av den journalistik som vi hittills har publicerat – vi har samlat ett urval på denna sida.

07.47
SVT:s mediedirektör Jan Helin kommenterar "Sverige möts" inför den stora mötesdagen: 
– Det har varit en helt fantastisk respons och intressant debatt kring projektet, säger han bland annat. Läs mer:
10.48
Sju av tio deltagare i projektet är män. 
Det förvånar inte Malin Holm, forskare vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Här förklarar hon varför:
13.56
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵
Att det var en klar majoritet män som anmälde sig till Sverige möts förvånade en av deltagarna, doktoranden Svetlana Gross.
– Idén var intressant. Jag känner att det generellt är svårt att ha samtal över gränserna. Jag har ingen bra erfarenhet av att diskutera på sociala medier, säger hon. 
 
Här berättar hon om samtalet med hennes meningsmotståndare:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts

Mer i ämnet