Sven Johansson och Gunnar Ekenberg träffades genom Sverige möts.

Sven och Gunnar deltog i Sverige möts

Publicerad

Sven Johansson från Jönköping och Gunnar Ekenberg från Ulricehamn har deltagit i SVT:s satsning Sverige möts. Trots helt olika åsikter tycker båda att det är viktigt för demokratin att träffas och diskutera på ett civiliserat sätt.

Under hösten har SVT fört samman tusentals människor med väldigt olika åsikter i en rad frågor för att mötas och diskutera. Syftet har varit att försöka motverka att många i samhället i dag mest träffar likasinnade.

Långt ifrån varandra

Högerkonservative Sven Johansson från Jönköping och Gunnar Ekenberg från Ulricehamn, som varit fackligt engagerad och suttit i kommunfullmäktige för socialdemokraterna, möttes för ett samtal.

Och trots att de på pappret såg ut som att de skulle kunna hamna i hetsiga diskussioner var de faktiskt ganska överens i flera frågor. Och där de inte var överens förde de ett lugnt och resonerande samtal.

– Jag såg en debatt mellan Nixon och Kennedy inför presidentvalet i USA 1960. Den var väldigt civiliserad där man diskuterade sakfrågor. Så tycker jag att det borde vara mer, istället för de personangrepp som man kan se ibland i dag, säger Sven Johansson.

Bidra till demokratibygget

Även Gunnar Ekenberg tycker det är viktigt att kunna ha ett bra samtal och att människor med olika åsikter kan mötas och diskutera och lyssna på andras argument.

– Det får inte bli vattentäta skott mellan olika åsikter. Vi måste kunna mötas som Sven och jag gjort och lyssna på varandra om hur vi ser på olika saker. Det gör att jag kan flytta fram mina tankemässiga positioner i demokratibygget.

I klippet ovan kan du se när Sven och Gunnar möttes en andra gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts

Mer i ämnet