Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kan liknas vid en krigssituation i vården, säger Per Sikora, Västra Götalandsregionens provtagningssamordnare. Foto: SVT/TT

Prislappen för PCR-tester i Västra Götaland hittills: 2 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

PCR-testerna som tagits i Västra Götaland har hittills kostat två miljarder kronor sedan pandemins start. Och kostnaderna lär öka – bara sedan årsskiftet är notan uppe i 215 miljoner kronor.

– Det är en oerhört pressad situation i sjukvården, säger Per Sikora, Västra Götalandsregionens provtagningssamordnare.

I klippet ovan förklarar Per Sikora varför kostnaden skenat.

Under förra veckan (vecka 2) gjordes över 100 000 PCR-tester i Västra Götaland. Och antalet tester ser inte ut att bli färre denna veckan.

– Pandemin kan nästan liknas vid i en krigssituation i vården. Vi har fått göra väldigt hårda prioriteringar och väldigt mycket extra jobb, säger Per Sikora, Västra Götalandsregionens provtagningssamordnare.

Är det rimligt att man tar så många prov?

– Det är den förordningen vi har fått från Sveriges kommuner och regioner, staten och folkhälsomyndigheten. Covid-19 är klassad som en samhällsfarlig sjukdom och då träder smittlagen in och då ska man provtas, svarar Per Sikora.

215 miljoner på två veckor

Just nu får regionen betala 800 kronor för varje test. Hälften av pengarna går till vårdcentralerna och de som utför testerna. Den andra hälften går till laboratorierna som analyserar testerna. I slutändan ersätter staten regionerna för kostnaden för PCR-testerna.

Under 2021 uppgick den totala summan till 15 miljarder för hela Sverige.

– Vi fick ett beting från staten om hur mycket vi skulle kunna hantera i veckan och nu ligger vi på minst det dubbla i provtagningen. Det är som att helt plötsligt skulle börja jobba 80-timmarsveckor istället för 40, säger Per Sikora.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet