Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
1960-talets orgel i Varnhems klosterkyrka som nu ska ersättas med en ny barockorgel. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Privat miljondonation räddar stora orgelprojektet i Varnhem

Uppdaterad
Publicerad

Nu är finansieringen av det stora orgelprojektet i Varnhems klosterkyrka räddat – av en privatperson. Församlingen hade fram till idag, torsdag, samlat in 3,3 miljoner kronor vilket skulle täcka hälften av orgelbygget. På en gång kom nu lika mycket till.

– Jag blev mycket glad när jag fick beskedet att en privatperson skulle donera, som han sade ”av egen vilja och stor lust”, ett så stort belopp som 3,5 miljoner kronor, säger projektledaren Johnny Hagberg till SVT Nyheter Väst.

Det blev på torsdagen klart att Carl Johan Tham från Göteborg går in och donerar 3,5 miljoner kronor till orgelprojektet och därmed är hela kostnaden för instrumentet, 7 miljoner kronor täckt.

Orgeln blir unik eftersom den ska byggas i samma barockstil som den orgel Magnus Gabriel de la Gardie lät bygga i Varnhemskyrkan på 1600-talet.

Återskapas genom gamla bilder

Carl Johan Tham är själv född på Kinnekulle och aktiv i flera kulturföreningar i Skaraborg. Han vill inte göra för mycket väsen kring sin insats för Varnhemsorgeln men har gått med på att vi publicerar hans namn.

– Magnus Gabriels orgel var den största i Västsverige på den tiden, men försvann 1879. När vi nu återskapar den har vi hjälp av tidiga fotografier som visar hur den såg ut, säger Johnny Hagberg.

Pengarna räcker till en komplett orgel. Men insamlingen kommer att fortsätta för att bekosta de dekorationer i barockstil som planeras. En förhoppning är att hela orgelbygget ska vara klart till första advent 2024.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer